21.05.2018 Beograd

U Srbiji u 2017. fizički napadnuto osam LGBT osoba

U Srbiji u 2017. fizički napadnuto osam LGBT osoba Foto: pixabay
Udruženje "Da se zna" evidentiralo je 20 zločina iz mržnje, pet diskriminatornih incidenata i pet slučajeva govora mržnje direktno upućenih pojedincu ili organizaciji, od januara do oktobra prošle godine, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja "Podaci, a ne zvona i praporci".

Prema podacima Udruženja počinjeno je osam fizičkih napada, od kojih je jedan bio ekstreman, kada je 30. aprila 2017. trans žena zadobila višestruke posekotine po glavi i telu i slomljen joj je ručni zglob.

Na nju je nasrnula grupa ljudi, gađala je betonskim kockama i tukla je, a zatim su taksisti odbili da je voze u bolnicu. Ta osoba imala je i problema sa postupanjem policije, koja joj je prigovarala zbog toga kako je obučena, a na pitanje kada bi slučaj mogao da bude rasvetljen, rekla joj je da još ni slučaj ubistva predsednika SAD Džona Kenedija nije rešen.

"Ovo ukazuje da trans žene ne mogu da očekuju da policija reši njihov slučaj, dok se ne reši slučaj Kenedi", rekao je predstavnik "Da se zna" Miloš Kovačević.

Najveći broj slučajeva (18) dogodio se u Beogradu, a jedna trećina napada i incidenata na javnom mestu - ulici, javnom prevozu, u ugostiteljskom objektu, ali i u autobusu za dobrovoljno davanje krvi.

Policiji je prijavljeo 67 odsto napada, dok 29 nije. Oko 50 odsto ljudi koji su nasilje prijavili, negodovali su zbog postupanja policije, a po 11 odsto naveli da je ponašanje službenika bilo uvredljivo i ponižavajuće.

Najmlađa napadnuta osoba imala je 21 godinu, a najstarija 48.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side