09.12.2019 Beograd

U UNDP izveštaju o ljudskom razvoju za 2019. Srbija na 63 poziciji od 189 zemalja

U UNDP izveštaju o ljudskom razvoju za 2019. Srbija na 63 poziciji od 189 zemalja Foto: Pixabay
Srbija je u najnovijem Izveštaju o ljudskom razvoju (Human Development Report 2019) Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na 63. mesto od ukupno 189 zemalja i teritorija, što je za dva mesta pobošljanje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, saopšteno je danas.

Šampion ljudskog razvoja je Norveška, a prate je Švajcarska i Irska.

Indeks ljudskog razvoja (HDI) predstavlja zbir preduzetih mera za napredak u tri kategorije - dug i zdrav život, pristup obrazovanju i pristojan životni standard.

Prema tom parametru Srbija se nalazi u kategoriji zemalja sa visokim ljudskim razvojem, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i Albanijom, kada su u pitanju zemlje regiona. Ostale zemlje u okruženju, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Mađarska, Rumunija i Bugarska su u kategoriji zemalja veoma visokog ljudskog razvoja.

Izveštaj o ljudskom razvoju ukazuje na stepen nejednakosti unutar zemalja, kao i među različitim zemljama. Nejednakosti u ljudskom razvoju slabe jedinstvo društva i poverenje građana jednih u druge, u vlade i institucije, a štete ekonomiji, sprečavajući ljude da dostignu svoj puni potencijal na poslu i u životu, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Dodaje se da te nejednakosti ukazuju da političke odluke ne odražavaju težnje celog društva i ne štite životno okruženje, jer nekolicina koja napreduje koristi svoju moć́ da odluke koje upravljaju društvom oblikuje prema svojim interesima, koji nisu interesi većine.

U izveštaju se navodi da je u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije, kome pripada i Srbija, posebno ugrožena srednja klasa. Rast BDP-a s jedne i nestajanje srednje klase s druge strane dokaz je da nejednakosti u visini dohotka u regionu rastu.

"Drugi faktori koji čine pitanje nejednakosti posebno gorućim u ovom regionu su visok nivo neformalnog i nesigurnog ; zapošljavanja, nedostaci u sistemu socijalne zaštite, urušavanje mreža socijalne podrške, kao i emigracija mlade i kvalifikovane radne snage i široko uočena nejednakost pred zakonom", pokazuje izveštaj UNDP-a.

Ukazano je da su nejednak položaj i isključenost pojedinih grupa sa tržišta rada glavni izazov u čitavom regionu i uzrok migracija koje dovode do pogoršavanja trenda depopulacije. 

Žene su i dalje više izložene riziku od isključenosti sa tržišta rada, iako su u tom regionu, prema Indeksu rodne nejednakosti (GII), razlike između muškaraca i žena najmanje. U povećanom riziku ; od isključenosti sa tržišta rada nalaze se i mladi radnici sa niskim kvalifikacijama, migranti, dugotrajno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, tradicionalno marginalizovane zajednice poput Roma i stanovnici ruralnih i izolovanih područja.

Kako je ocenjeno u izveštaju, klimatske promene i promene izazvane tehnološkim razvojem mogle bi dodatno da uspore napore za smanjenje nejednakosti.

Takođe, udeo visoko-kvalifikovane u odnosu na nisko-kvalifikovanu radnu snagu je upola manji u tom regionu nego u zemljama OECD-a, što će, uz razvoj tehnologije, dodatno usporiti dostizanje standarda bogatih zemalja, naveo je UNDP.

"Ovaj Izveštaj o ljudskom razvoju utvrđuje koliko duboku štetu sistemske nejednakosti nanose našem društvu i zašto. Nejednakost se ne odnosi samo na to koliko neko zarađuje u odnosu na svog komšiju. Reč je o nejednakoj raspodeli bogatstva i moći: ukorenjenim društvenim i političkim normama koje danas izvode ljude na ulice, i koje predstavljaju okidače koji će to činiti i u budućnosti, ukoliko se nešto ne promeni. Prepoznavanje pravog lica nejednakosti je prvi korak, ono što se dešava sledeće je izbor koji svaki vođa mora da donese", rekao je administrator UNDP-a Ahim Štajner.

U izveštaju je ocenjeno da se jaz u osnovnom životnom standardu smanjuje, što pokazuje do sada nezabeležen broj ljudi koji uspevaju da izbegnu siromaštvo, glad i bolesti.

"Međutim, na pomolu je nova generacija nejednakosti vezanih za pristup obrazovanju, ali i napredak tehnologije i klimatske promene - dve seizmičke sile koje bi, ukoliko ostanu van kontrole, mogle da pokrenu 'novo veliko društveno raslojavanje' kakvo nije viđeno od industrijske revolucije", navodi se u izveštaju UNDP-a.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Vrlo je moguće da SNS izgubi naredne izbore Vučić: Vrlo je moguće da SNS izgubi naredne izbore

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da mu je emitovanje dokumentarnog filma "Vladalac" na televiziji N1 pokazatelj da će predstojeći izbori biti najteži za Srpsku naprednu stranku (SNS) i da je "vrlo moguće da će SNS te izbore izgubiti".

 • Srpski državljani odbili ponudu Italije, vraćaju se komercijalnim letom Srpski državljani odbili ponudu Italije, vraćaju se komercijalnim letom

  Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu Dajmond Prinses, sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji organizuje Italija, ali su oni odlučili da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu, izjavio je danas u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 • Grenel negira da SAD podržavaju plan o razmeni teritorija Grenel negira da SAD podržavaju plan o razmeni teritorija

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel negirao je danas da je plan o razmeni teritorija i dalje popularan u američkim krugovima.

 • Ostaje član zakona, deo prihoda od igara na sreću ugroženim grupama Ostaje član zakona, deo prihoda od igara na sreću ugroženim grupama

  Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da će Predlog novog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama, preneo je danas portal B92.

 • Bakić: Bojkotu neće smetati što će Paraćin i Šabac izaći na lokalne izbore Bakić: Bojkotu neće smetati što će Paraćin i Šabac izaći na lokalne izbore

  Ništa bojkotu izbora širom Srbije neće smetati to što će Šabac i Paraćin izaći na svoje lokalne izbore, ocenio je u autorskom tekstu za beogradski list "Danas" arhitekta Dragoljub Bakić.

 • Jovanović: Puna podrška uzbunjivaču iz Gradske čistoće Jovanović: Puna podrška uzbunjivaču iz Gradske čistoće

  Odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda podržava uzbunjivača Bogosava Nešovića, koji je dobio otkaz pošto je gradonačelniku Zoranu Radojičiću ukazao da se radnicima JKP "Gradska čistoća" preti otkazom ako ne skupe sigurne glasove za Srpsku naprednu stranku, izjavio je danas šef te odborničke grupe Nikola Jovanović.

 • Ljajić: Šteta od prištinskih taksi 461 milion evra Ljajić: Šteta od prištinskih taksi 461 milion evra

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da šteta za Srbiju, od uvođenja prištinskih taksi, pre 14 meseci, iznosi 461 miliona evra, odnosno da se na Kosovo dnevno izvozi robe za oko milion evra manje.

 • Promenljivo oblačno, uveče kiša i susnežica Promenljivo oblačno, uveče kiša i susnežica

  U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, u većem delu dana biće suvo sa sunčanim periodima, posle podne na jugozapadu, uveče i tokom noći i u ostalim krajevima, očekuje se jače naoblačenje sa kišom, u brdskim predelima sa mešovitim padavinama (kišom i susnežicom), na planinama sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • U rekonstrukciju Klinike za infektivne bolesti biće uloženo pet miliona evra U rekonstrukciju Klinike za infektivne bolesti biće uloženo pet miliona evra

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Kliniku za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra, koja nije obnavljana od 1926. godine, i najavio da će u rekonstrukciju te zgrade biti uloženo pet miliona evra.

 • Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu

  Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog pogibije radnika na gradilištu u Ulici vojvode Milenka, saopšteno je iz te institucije.

 • Selaković: Imovina SPC u Crnoj Gori već oduzeta Selaković: Imovina SPC u Crnoj Gori već oduzeta

  Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras je imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, koja je, kako se tvrdi, dovedena u pitanje spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, već oduzeta i da predstavlja samo sredstvo za ostvarenje drugog cilja.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side