14.09.2019 Jagodina

Ubice advokatskog pripravnika iz Jagodine Nemanje Stojanovića ni posle dve godine nisu pronađene

Ubice advokatskog pripravnika iz Jagodine Nemanje Stojanovića ni posle dve godine nisu pronađene Foto: pixabay
Advokatska komora Srbije postavila je danas spomen ploču advokatskom pripravniku Nemanji Stojanoviću (27) iz Jagodine koji je pre dve godine ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo, a čije ubice još nisu pronađene, a istraga je pokazala da je Nemanja ubijen greškom.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je rekao da se poprilično zna ko je bio prava meta i ko bi mogao biti učinilac.

"To je ono što je 'popalilo' alarme i zbog čega smo tražili da se ovaj predmet izuzme od lokalnih organa gonjenja i da se uputi Specijalnom tužilaštvu na ocenu nadležnosti", izjavio je Gostiljac.

On je rekao da istragom rukovodi tužilac i da je na njemu najveća odgovornost.

"Drugi stepen je policija. Sadejstvo policije i tužilaštva je bitno u ovakvim situacijama. Jedini problem može biti u policiji i tužilaštvu", kazao je Gostiljac.

On je dodao da je u takvim predmetima vreme presudan faktor."Postoji i mišljenje da su najvažniji prvih 48 sati i da tada treba prikupiti većinu dokaza. Činjenica da posle dve godine nije bilo pomaka u ovom predmetu, svakako govori da će i kasnije dokazivanje biti teže", kazao je Gostiljac.

Predsednik Advokatske komore Srbije u Savetu advokatskih komora Evrope Dragoljub Đorđević je izjavio da je Srbija na samom vrhu neotkrivenih počinilaca krivičnih dela protiv života i tela advokata, pogotovu kada su u pitanju najteža dela, ubistva.

"Zadnje tri ili četiri godine počela su da se formiraju zajednička tela tužilaca, advokata i policije kako bi se rešili slučajevi. Međutim, iako je lišen slobode osumnjičeni za ubistvo kolege Vladimira Zreleca, još uvek nema odgovora na pitanje ko je to učinio, kao ni za kolegu Mišu Ognjanovića, a ista stvar je i sa Nemanjom Stojanovićem, koga sam imao čast lično da upoznam, koji je bio pravi mladi kolega, koji je znao da ceni sve ono što se radi za advokaturu", kazao je Đorđević.

Đorđević je izrazio nadu da će pre svega porodica dobiti odgovore na bolna pitanja ko je to učinio, ali da ni za koga od njih nikada neće dobiti odgovore na pitanja zašto i da će sve ostati na nivou pretpostavki i spekulacija, koje više vređaju nego što leče rane.

Otac ubijenog Nemanje, advokat Milovan Stojanović kazao je da nikada neće odustati od toga da se pravda zadovolji.

"Dok sam živ, boriću se jer sam to na sahrani obećao mom sinu. Zarekao sam se da pravda mora da stigne sve one koji su u ovo umešani. Moj predmet je sada u Specijalnom sudu", rekao je Stojanović.

On je rekao da će, ako nalogodavac i izvršilac ubistva ne budu uhapšeni, to biti poraz i poniženje ne samo za njihovu porodicu, već za sve koji se bave advokaturom i pravosuđem uopšte u Srbiji.

Nemanja Stojanović ubijen je iz vatrenog oružja u ranim jutarnjim časovima 13. septembra 2017. godine, u ulici Braće Dirak ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Medijske slike i (ne)prilike Medijske slike i (ne)prilike

  Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države

 • Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi dogovor sa Prištinom, ali da prištinski političari, kako je rekao, "imaju opsesivnu želju da on ne bude na vlasti u Srbiji".

 • Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju

  Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je Vladimir Bilčik, slovački poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP), javljaju beogradski mediji.

 • Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova

  Međunarodna federacija novinara (IFJ) poslala je danas pismo predsedniku Kosova u kojem kosovske vlasti poziva na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu, saopšilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izavio je danas da je sve što se sada dešava na Kosovu reakcija na to što prištinske vlasti nisu uspele da nađu Srbe koji bi služili interesima Albanaca, već je na izborima ubedljivo pobedila Srpska lista.

 • Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet

  Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da su se na vanrednim parlamentranim izborima 6. oktobra, građani Kosova opredelili za diskontinuitet u odnosu na političare koji su po njegovim rečima, Kosovo doveli u ćorsokak i "obogatili se manipulišući političkom voljom građana".

 • CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije

  Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da 3.700 koverata sa glasovima iz Srbije na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra, neće biti uzeto u obzir prilikom utvrđivanja konačnih rezultata glasanja.

 • BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

  Za 45,5 odsto građana Srbije je kao najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet članstvo u EU, dok 17,6 odsto građana smatra da Srbija treba da bude članica Evroazijske unije, a nešto više od jedne trećine anketiranih da Srbije ne treba da bude član ni EU, ni NATO, ni Evroazijske unije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 • Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama

  U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku "Šumarice".

 • KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje

  Naima Miftarija, bivšeg visokog starešinu OVK i agenta KIA-a (Kosovska obaveštajna agencija) Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je na saslušanje sledeće nedelje, saopštio je Miftari na svom Fejsbuk profilu, objavila je Gazeta Ekspres, a prenosi portal KoSSev.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side