Udruženje 'Jedan od pet miliona' osudio napade na 'one koji se usuđuju da slobodno misle'
02.10.2019 Beograd

Udruženje 'Jedan od pet miliona' osudio napade na 'one koji se usuđuju da slobodno misle'

Udruženje 'Jedan od pet miliona' osudio napade na 'one koji se usuđuju da slobodno misle' Foto: Beta / Milan Obradović
Studenti iz Udruženja "Jedan od pet miliona" su danas osudili napade na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović i prodekana Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, profesora Rašu Karapandžu i druge profesore koji se, kako su istakli, "usuduju da slobodno misle".

U saopštenju tog udruženja navedeno je da su Popović, Karapandža i Sinani podržali zahteve studenata tokom njihove ;blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu, a usledili su "verbalni napadi funkcionera Srpske napredne stranke, ali i napadi režimskih medija" na njiih.

Studenti su oštro osudili ocene novinara Milomira Marića na televiziji "Hepi" i ocenili da je to "jedan od primera kako vlast vrši medijsku hajku i isključivo negativnu propagandu nad svima koji misle drugačije".

"Ovakvo ponašanje vlasti koja kontroliše i toleriše govor mržnje na nacionalnoj frekvenciji, jeste dokaz svih pritisaka režima na Univerzitet i pokušaja da se zaplaše oni koji treba da donesu odluku o doktoratu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika" Siniše Malog, piše u saopštenju.

Ocenili su da su reči Marića, poslanika Marjana Rističevića i drugih funkcionera Srpske napredne stranke, kao i "tabloidni napadi na profesora Rašu Karapandžu", dokaz da "pritisci na profesore Univerziteta u Beogradu postoje".

"Upravo zbog tih pritisaka mnogi profesori, a i studenti ćute. Zbog njih Fakultet organizacionih nauka nije mogao godinama da oformi komisiju, a njegovi profesori nisu imali hrabrosti da kritikuju i ceo proces ovoliko traje" povodom spornog ministrovog doktorata, ocenilo je Udruženje.

Oni su naveli da su zbog "tih pritisaka blokirali Univerzitet s ciljem da odbrane njegovu autonomiju".

"Mi, studenti, stajemo u odbranu svih profesora i akademskih građana koji su imali hrabrosti da izađu iz senke i stanu u odbranu Univerziteta u Beogradu", piše u saopštenju Udruženja "Jedan od pet miliona".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side