03.12.2017 Beograd

Udruženje reciklera sa ministrom za zaštitu životne sredine

Udruženje reciklera sa ministrom za zaštitu životne sredine Foto: Printscreen
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je sastanak s predstavnicima reciklažne industrije, kako bi se dogovorili oko modela saradnje i zajednički unapredili stanje u reciklažnoj industiriji, saopštilo je danas to udruženje.

Trivan je na jučerašnjem sastanku istakao da je za funkcionisanje i razvoj reciklažne industrije neophodan predvidiv okvir, u pogledu regulative i podsticaja, i najavio isplatu dodatnik podsticaja do kraja godine, kako bi se omogućilo stabilno poslovanje industrije i očuvanje radnih mesta.

"Potencijal reciklažne industrije je ogroman, pre svega u otvaranju novih radnih mesta, posebno kada su u pitanju radna mesta za socijalno ugrožene i nekvalifikovane, čime bi se omogućilo njihovo uključivanje u društvo i rasterećenje sistema socijalne zaštite", rekao je Trivan.

On je dodao da je reciklažna industrija važan partner, kako bi se zajedničkim delovanjem ojačala svest o značaju zaštite životne sredine i uloge reciklažne industrije kod drugih organa i institucija, ali i u široj javnosti.

Od 2010. godine do danas po osnovu naplate eko taksi država je naplatila 38 milijardi dinara, dok su procene da će se u 2018. godini od ekološke takse naplatiti oko 10,4 milijarde dinara, što pokazuje veliki trend rasta naplate.

U saopštenju je navedeno da u Srbiji postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i tretmanom otpada, što je u odnosu na 2009. godinu, kada ih je bilo 200, ogroman napredak.

Udruženje reciklera Srbije okuplja najveća preduzeća u oblasti tretmana posebnih tokova otpada i korisnike podsticajnih sredstava od kojih 18 zapošljava 1051 radnika.

Kako je navedeno, preduzeća koja se bave sakupljanjem i transportom, zajedno sa individualnim sakupljačima, ukupno zapošljavaju više od 14.000 radnika, uz realne procene da se taj broj poveća za 10.000 u sledeće tri godine.

Cilj udruženja je da se kroz zajedničke aktivnosti zaštite interesi reciklera i sakupljača, promovišu načela zaštite životne sredine, ali i da se kroz partnerski dijalog sa Vladom Republike Srbije nastavi razvoj reciklažne industrije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side