21.11.2017 Novi Pazar

Ugljanin: Sandžak je istorijska regija, a Bošnjaci su autohtono stanovništvo

Ugljanin: Sandžak je istorijska regija, a Bošnjaci su autohtono stanovništvo Foto: prtscr ytb
Svečanom sednicom u Novom Pazaru, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obeležilo je danas Dan Sandžaka, ustanovljen u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima, 20. novembra 1943. godine.

BNV je saopštio da je njegov predsednik Sulejman Ugljanin kazao da je Sandžak "istorijska regija u kojoj Bošnjaci čine autohtono stanovništvo", ali da se "još od 1977. godine te činjenice brišu iz knjiga, udžbenika i iz statističkih podataka".

Ugljanin je naveo da je Berlinskim kongresom 1878. godine, Sandžak dobio "međunarodno priznate granice između Srbije i Crne Gore kao 'corpus separatum' (zaseban entitet)", a da su ga tokom Balkanskih ratova "zaposele srpske i crnogorske snage".

Podsetio je na osnivanje ZAVNOS-a 1943. godine, kojim su građani Sandžaka formirali "vojsku, lokalne i regionalne organe vlasti, skupštinu, vladu, sve što treba jednoj državi", a rekao je i da su na referendumu krajem oktobra 1991. godine "građani Sandžaka glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju, s pravom na priključenje jednoj od suverenih republika" Jugodslavije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side