Uhapšeni zbog sumnje da su voće iz Grčke sa lažnom dokumentacijom izvozili u Rusiju
20.02.2019 | 10:10h ► 12:52h Beograd

Uhapšeni zbog sumnje da su voće iz Grčke sa lažnom dokumentacijom izvozili u Rusiju

Uhapšeni zbog sumnje da su voće iz Grčke sa lažnom dokumentacijom izvozili u Rusiju Foto: pixabay.com
Policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno, uhapšeni su odgovorno lice preduzeća "Coja Promet" A.C. (63) i zastupnika tog preduzeća A.C. (36), odgovorna lica preduzeća "Citrum AKZ" N.C. (37) i Z. C. (62), kao i odgovorno lice firme "D&B Trans" B.K. (42).

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica, pranje novca i poresku utaju.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranja novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva "Coja Promet", a sumnja se da su dvojica uhapšenih iz tog preduzeća tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća "Coja Promet", izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu "Coja promet" pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

 

Poreska uprava: Lažnom dokumentacijom o izvozu pribavljena korist od 193,8 miliona dinara

Poreska uprava Srbije danas je saopštila da je uhapšeno pet lica i 53 poljoprivredna proizvođača koji su lažnom dokumentcijom o izvozu voća u Rusiju stekli imovinsku korist od 193,8 miliona dinara.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreske utaje i neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit u iznosu od 13,8 miliona dinara, kao i pranje novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica i na taj način protivpravno pribavili imovinsku korist u iznosu od 193,8 miliona dinara.

Odgovorno lice predzeća iz Aleksinca je u saizvršilaštvu sa još četiri lica iz Beograda i Draževca uvozilo voće iz Grčke preko firme iz Beograda. Zatim su uvezeno voće prikazivali kao proizvode srpskog porekla uz lažnu dokumentaciju kako bi dalje mogli da izvoze voće u Rusiju po povlašćenim uslovima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.02.2019, 15:45h Па, браћа смо, бре...

    "Uhapšeni zbog sumnje da su voće iz Grčke sa lažnom dokumentacijom izvozili u Rusiju" ...- Pa šta? Mi i Grci smo takoreći braća-pravoslavci, pa i Rusi s nama: svejedno je "Kruške - Produced in Greece", ili "Kruške - Produced in Serbia", ili "Груши - Сделано в Росии"...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side