29.02.2012 Beograd

Umro slikar Branko Miljuš

Umro slikar Branko Miljuš
Istaknuti srpski slikar i grafičar Branko Miljuš preminuo je u Beogradu u 76. godini, saopštila je večeras umetnikova porodica.

Miljuš je rođen u selu Dragotinja kod Prijedora u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na slikarskom odseku na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1958. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Magistarske studije grafike završio je 1961. godine kod profesora Boška Karanovića, a zatim specijalizirao grafiku u ateljeu Dzonija Fridlandera u Parizu.

Pored slikarstva i grafike, Miljuš se bavio mozaikom, vitražom, ilustracijom i grafičkim dizajnom, kao i pedagoskim radom.

Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, Akademiji umetnosti u Banjaluci i gostujuci profesor na nekoliko fakulteta u Srbiji.

Imao je 40 samostalnih izložbi i nekoliko stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Branko Miljuš je dobitnik 22 prestižne nagrade, među kojima nagrade na prvom Oktobarskom salonu, "Politikine" nagrade, nagrade na međunarodnoj izlozbi "Bianco e nero" u Luganu...

Osvojio je i Veliki pečat Galerije "Grafički kolektiv", prvu nagradu za slikarstvo na izlozbi "Eks tempore" u Piranu i nagradu "Piter Ludvig" u Becu. Miljuš je dobitnik i nagrade za životno delo Zlatni beočug i Sedmojulske nagrade ondašnje Socijalističke Republike Srbije.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side