13.08.2019 Beograd

UNS: Dom štampe proglašen za spomenik kulture

UNS: Dom štampe proglašen za spomenik kulture
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je Dom štampe u Beogradu, koji se nalazi na Trgu Republike, proglašen za spomenik kulture na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije 9. avgusta ove godine.

Zgrada Doma štampe, u kojoj se nalazi i Pres centar Udruženja novinara Srbije, građena je od 1958. do 1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića.

Projekat je nastao, kako se navodi u Glasniku, "za potrebe smeštanja" dve institucije - Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara Jugoslavije.

UNS je istakao da su novinari vlastitim sredstvima, od prodaje odmarališta u Rovinju, finansirali izgradnju trećeg sprata Doma štampe.

"Kao zgrada građena za smeštaj Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara delo je kulturno istorijskih vrednosti", navodi se u Službenom glasniku.

Zgrada je u slavu novinara, slikara, političara i jednog od osnivača Tanjuga Moše Pijade, najpre nazvana "Dom štampe Moša Pijade", u kojoj je radio i Pres centar te novinske agencije.

Odlukom Vlade utvrđene su mere zaštite Doma štampe i njegove okoline, što podrazumeva "očuvanje izvornog arhitektonskog izraza objekta", "održanje osnovnog konstruktivnog i skeletnog sistema", "tehnološko unapređenje postojećih i uvođenje novih instalacija neophodnih za savremeno funkcionisanje"…

Odluka da Dom štampe dobije status spomenika kulture stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno od 17. avgusta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side