11.06.2018 Jagodina

UNS: Istragu o ubistvu Milana Pantića da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal

UNS: Istragu o ubistvu Milana Pantića da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal Foto: Wikipedia
Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović zatražio je u ime svih kolega ubijenog novinara iz Jagodine Milana Pantića da Tužilaštvo za organizovani kriminal konačno preuzme tu istragu i optuži ubice i nalogodavce.

U Jagodini je danas obeleženo 17 godina od ubistva dopisnika "Večernjih novosti" Milana Pantića. Najpre je na jagodinskom groblju održan pomen posle čega su porodica, prijatelji i kolege novinari položili cveće na mestu gde je Pantić ubijen i na bistu na trgu koji nosi njegovo ime.

Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine "udarcima tupim predmetom u glavu" u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

"Ono što bar sada izvesno znamo jeste da je ubistvo posledica istraživačkih tekstova Milana Pantića o privatizacijama u Jagodini i okolini", rekao je Radomirović i dodao da UNS neće prestati da traži odgovore na pitanja ko su ubice i nalogodavci.

Radomirović je rekao da zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara ima napretka u istrazi.

"Komisija je i prošle godine istupila sa određenim saznanjima i zatražila od tužilaštva da što pre reaguje. Ovog puta komisija je saopštila da je motiv ubistva, po njenim istraživanjima, pisanje Milana Pantića u vezi sa privatizacijama. Milan Pantić je ubijen zbog svog novinarskog rada i nama je potrebno da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovu istragu", kazao je Radomirović.

On je podsetio da je predsednik komisije Veran Matić prošle godine na istom mestu rekao da očekuje jako puno otpora i opstrukcije prilikom podizanja optužnice za ubistvo Pantića.

"U pitanju su ljudi koji i dalje imaju mogućnost da utiču na stvarnost u ovoj zemlji, dakle reč je visoko pozicioniranim funkcionerima koji sigurno mogu da istragu usmere u ovom ili onom pravcu. Nama je potrebno da tužilaštvo, kao organ koji ima sve mogućnosti da istraži ovo ubistvo, preuzme potpuno ovu istragu, i da novinarima i javnosti Srbije objasni ono što 17 godina čekamo", kazao je Radomirović.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović se nada da ako Tužilaštvo za organizovani kriminal peuzme ovaj predmet može doći do pomaka u istrazi.

"Nama u Večernjim novostima, Pantić će uvek biti svetionik. Ići ćemo njegovom stazom beskompromisne borbe za istinu i pravdu i biće nam obrazac kako se časno, pošteno i hrabro bori za svoju profesiju", kazao je Babović.

Od novinarskih udruženja, ovogodišnjem pomenu prisustvovali su samo predstavnici UNS-a i "Večernjih novosti".

Ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" je Radio televizija Puls iz Šilova na Kosovu i Metohiji.

U obrazloženju žirija u sastavu: Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti", predstavnik UNS-a Petar Jeremić, predstavnica NUNS-a Jelka Jovanović, Ljubiša Bata Vujić ispred jagodinskih novinara, i Nemanja Pantić, Milanov sin, navodi se da "TV Puls u izuzetno teškim uslovima, često rizikujući sopstvene živote, svakodnevno profesionalno i pouzdano informiše javnost".

Direktor RTV Puls Nenad Milenković je kazao da je kolektiv televizije počastvovan što je dobio ovu nagradu.

"Koliko će nam ovo biti podstrek za dalji rad toliko će nam biti i obaveza za dalji rad. I naše kolege sa Kosova i Metohije su stradale tokom 1998. i 1999.godine. Kako tragamo za ubicama kolege Milana Pantića takođe tragamo za ubicama naših novinara sa Kosova i Metohije", rekao je Milenković.

On je dodao da novinari na Kosovu i Metohiji imaju duplo više problema nego kolege u Srbije jer "osim sa kriminalom susreću se i sa etnički motivisanim napadima na novinare".

Milenkoviću je u ime RTV Puls nagrada "Milan Pantić", koja se sastoji od unikatne povelje i novčanog dela nagrade, uručena u Narodnoj biblioteci u Jagodini.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side