18.06.2019 Beograd

UNS: Neprihvatljiv zahtev da novinari unapred šalju pitanja funkcionerima

UNS: Neprihvatljiv zahtev da novinari unapred šalju pitanja funkcionerima
Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da je neprihvatljiv postupak Maše Radulović, savetnice za medije zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koja je posle konferencije za novinare u ponedeljak rekla, objavila je TV N1, da će novinari te televizije ubuduće morati da unapred šalju pitanja njoj lično "kao što to čine sve ostale kolege".

UNS je pozvao Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li je bilo upada u imejl prepisku direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića s novinarima te kuće i ističe da po Кodeksu novinara Srbije novinari naloge primaju isključivo od svojih urednika.

"Radulović nije odgovorila na imejl UNS-a u kojem su traženi odgovori na pitanja zašto i od kada mediji unapred treba da šalju pitanja za zamenika gradonačelnika Beograda", saopštio je UNS.

Udruženje novinara Srbije ističe da zahtev da novinari unapred šalju pitanja znači ograničavanje prava i dužnosti novinara na postavljanje pitanja od interesa za javnost.

"Nosioci javnih funkcija moraju uvek biti spremni da odgovore na pitanja novinara, a da na pitanja za koja ne znaju odgovor moraju dati objašnjenje zbog čega ih nemaju", ukazuje UNS u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side