17.01.2020 | 11:45h ► 16:05h Beograd

UNS-u povećan porez na imovinu za 150 odsto

UNS-u povećan porez na imovinu za 150 odsto
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je UNS-u Poreska uprava "bez najave" uvećala porez na imovinu za 150 odsto i da takav postupak ocenjuje kao "težak pritisak na svoju nezavisnost".


"Tako je UNS dužan da na već plaćenih 1,8 miliona doplati još 2,7 miliona dinara poreza na imovinu za 2019. godinu. Ovo vrtoglavo povećanje važiće i za 2020. godinu i po njemu je UNS dužan da plati još 4,5 miliona dinara", piše u saopštenju UNS-a.

Poreska uprava, kako je naveo UNS, porez je uvećala pozivajući se na Ministarstvo finansija i njegovo tumačenje Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu koje je "duboko diskriminatorno, neustavno i protivno međunarodnim standardima".

UNS je ocenio da je tumačenje Ministarstva finansija na koje se poziva Poreska uprava "očigledno nezakonito i duboko diskriminatorno" jer se odnosi samo na mala pravna lica sa investicionim nekretninama u koje spada UNS, dok su velika preduzeća oslobođena takvog nameta.

"Kao neko ko redovno i u celosti izmiruje sve obaveze prema državi UNS ovakav potez Poreske uprave smatra neprijateljskim prema malim pravnim licima i teškim pritiskom na svoju nezavisnost", piše u saopštenju.

UNS je pozvao Vladu i Ministarstvo finansija da hitno povuku to "diskriminatorno i antievropsko tumačenje zakona", a sve koji su postali meta "antievropskog i neustavnog akta" Ministarstva finansija i Poreske uprave na zajedničku borbu za njegovo ukidanje.

 

Ministarstvo finansija: Tvrdnje UNS-a o napadu na nezavisnost maliciozne

Ministarstvo finansija poručilo je danas da porez na imovinu određuje lokalna poreska administracija, a ne Poreska uprava, niti Ministarstvo finansija, te da su "maliciozne tvrdnje" o napadu na nezaviznost Udruženja novinara Srbije.

Ministarstvo navodi da je potpuno "neosnovana tvrdnja" da je "bilo kojim mišljenjem" Ministarstva finansija višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica, s obzirom na to da su "sva mišljenja Ministarstva finansija u potpunosti usaglašena sa propisima koji su doneti 2013. godine, a primenjuju se od 2014. godine".

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, njegova je nadležnost da na zahtev stranaka, "dostavlja stručna mišljenja o primeni određenih zakonskih propisa, što je ono u pomenutom slučaju i uradilo".

"U stručnim mišljenjima se dakle govori o tome na koji način bi trebalo da se primenjuju zakonske odredbe. O konkretnoj primeni odredbe pak odlučuje lokalna samouprava, odnosno lokalna poreska administracija", piše u saopštenju.

Ministarsvo navodi da osnovica poreza na imovinu predstavlja "vrednost iskazanu u poslovnim knjigama za pravna lica koja vrednost nepokretnosti u poslovnim knjigama iskazuju po fer vrednosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), odnosno međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI)".

"Za ostala pravna lica, koja ne koriste navedene računovodstvene standarde, odnosno standarde finansijskog izveštavanja, osnovica poreza na imovinu utvrđuje se primenom prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti prema odlukama koje donose jedinice lokalnih samouprava, što se u praksi odnosi na sva srednja, mala i mikro pravna lica, odnosno na sva pravna lica koja u skladu sa računovodstvenim propisima primenjuju MSFI za mala i srednja preduzeća", piše u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side