17.10.2016 Beograd

Upozorenje Šabića zbog kamera u službama katastra

Upozorenje Šabića zbog kamera u službama katastra Foto: Medija centar Beograd
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas Republički geodetski zavod da snimanjem kamerama u prijemnim kancelarijama službi za katastar u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu, krši zakon o zaštiti ličnih podataka.

Prema navodima poverenika Republički geodetski zavod snimljeni materijal čini dostupnim neograničenom broju korisnika Interneta, a nema nijedan zakonski osnov za to, niti ima dozvolu građana da ih snima.

"Obaveštenjima postavljenim na ulaze u prijemne kancelarije građani jesu prethodno informisani da se vrši predmetna obrada, ali ne može se smatrati da su svojim ulaskom u prostor prijemne kancelarije dali svoju saglasnost za predmetnu obradu, a nemaju ni stvarnu mogućnost izbora", navodi se u saopštenju.

Poverenik je ocenio da je i svrha takve obrade podataka nejasna, a činjenica da se informacije o prisustvu građana u prostorijama Zavoda distribuiraju neograničenom broju korisnika interneta tu obradu čine "nesrazmernom bilo kojoj pretpostavljenoj svrsi".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw