Ustavni sud presudio da Odluka Vlade o ograničenju kretanja neustavna
31.03.2020 Beograd

Ustavni sud presudio da Odluka Vlade o ograničenju kretanja neustavna

Ustavni sud presudio da Odluka Vlade o ograničenju kretanja neustavna Foto: freeimages.com
Ustavni sud Kosova je danas ocenio kao protivustavnu odluku Vlade Kosova o ograničavanju kretanja u određenim vremenskim periodima, donetu kao preventivnu meru u zaštiti od širenja koronavirusa.

 

 

Zahtev za ocenu ustavnosti je podneo predsednik Kosova Hašim Tači.

Sud je u saopštenju za medije ocenio da je ta odluka protiv ustavna jer nije zasnovana na zakonu i kao rok za njeno stavljanje van snage je odredio 13. april.

Sud je, kako je saopšteno jednoglasno odlučio da Odluka Vlade od 23. marta 2020. godine nije u skladu sa članom 55. Ustava u vezi sa članovima 35, 36. i 43. Ustava i u vezi sa članom 2. (Sloboda kretanja) Protokola br. 4 Evropske konvencije za ljudska prava (EKPLJP) kao i članovima 8. i 11. iste konvencije.

"Sud je utvrdio da ograničenja koja sadrži osporena Odluka Vlade u odnosu na gorenavedena ustavna osnovna prava i slobode, nisu 'propisana zakonom', stoga su u suprotnosti su sa garancijama sadržanim u članovima 35, 36. i 43. Ustava u vezi sa odgovarajućim članovima EKLJP-a i članom 55. Ustava koji u svome prvom paragrafu jasno propisuje da osnovna prava i slobode garantovane Ustavom, mogu se ograničavati samo zakonom", kaže se u saopštenju Ustavnog suda.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side