10.10.2019 Beograd

Usvojen set finansijskih zakona

Usvojen set finansijskih zakona Foto: Novi magazin/ SA
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas set od šest finansijskih zakona, među kojima je i Zakon o kontroli državne pomoći.

Tim zakonom se, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, jača transparentnost dodele državne pomoći, omogućava efikasnija kontrola i otklanjaju nejasnoće koje su do sada postojale.

Odbacujući navode da Srbija prednjači u dodeli državne pomoći, Mali je naveo da je Nemačka prošle godine dala 43 milijarde evra državne pomoći, Francuska 17 mliijardi evra, Mađarska 3,3 milijarde evra, a Srbija oko 538 miliona evra.

Radikali su u raspravi izrazili sumnju u to da će država sama sebe kontrolisati, naročito kada je reč o izdvajanju za javna preduzeća ili za razne lokalne festivale, jer, kako su rekli, ni do sada nikada nismo saznali kada su neka sredstva nenamenski trošena.

Poslanici su usvojili i Zakon o računovodstvu koji stupa na snagu 1. Januara 2020. godine i Zakon o reviziji sa kojim su korisnici dužni da usklade poslovanje u roku od šest meseci.

Zakonom o računovodstvu uređuju se obveznici primene ovog zakona, razvrstavanje pravnih lica, organizacija računovodstva i računovodstvene isprave, uslovi i način vođenja poslovnih knjiga, sastavljanje finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju, Nacionalna komisija za računovodstvo, kao i nadzor nad sprovođenjem odredbi ovog zakona.

Zakonom o reviziji uređuju se uslovi i način obavljanja revizije finansijskih izveštaja, stručna osposobljenost lica i licence za obavljanje revizije, davanje i oduzimanje dozvole za rad društvima za reviziju i samostalnim revizorima kao i nadzor nad obavljanjem revizije.

U Skupštini je danas usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, kojim se uređuje obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica kod banaka, radi zaštite u slučaju stečaja ili likvidacije banke i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Usvojen je i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom kao i Zakon o alternativnim investicionim fondovima. U raspravi o zakonima o investicionim fondovima ranije se vodila polemika o stranim investicijama u Srbiji.

Poslanici vladajuće koalicije podržali su zakone jer veruju da će rešenja unaprediti poslovni ambijent, dok su radikali izneli niz kritika jer, kako tvrde, zakone nije pisala naša vlada, već američki USAID što nama "ništa dobro ne može doneti".

Poslanici su sedmog oktobra usvojili rebalans budžeta, Zakon o budžetksom sistemu i izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side