Usvojena Strategija prevencije i zaštite dece od nasilja
22.05.2020 Beograd

Usvojena Strategija prevencije i zaštite dece od nasilja

Usvojena Strategija prevencije i zaštite dece od nasilja Foto: Beta / Saša Đorđević
Vlada Srbije usvojila je Strategiju prevencije i zaštite dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa dvogodišnjim akcionim planom za njeno sprovođenje, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011. godine, u Srbiji živi 1.263.128 dece, što je oko 21 odsto stanovništva.

U saopštenju se navodi da je sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i zaštita dece od nasilja predstavljaju jedan od prioriteta nacionalne politike Vlade Srbije.

"Nasilje nad decom je fenomen koji je prisutan u svim društvima, kulturama i delovima sveta. Veliki broj dece svakodnevno trpi nasilje, što predstavlja grubo kršenje prava deteta. Nasilje izaziva patnju deteta, ozbiljno ugrožava razvoj, dobrobit, pa i sam život deteta, a posledice su često teške i dugotrajne, mogu se protezati i u odraslo doba, pa i u sledeće generacije putem mehanizma tzv. međugeneracijskog prenošenja nasilja", navelo je ministarstvo.

Naglašava se da pravo na zaštitu od svih oblika nasilja predstavlja osnovno pravo svakog deteta, a utvrđeno je Konvencijom UN o pravima deteta i nizom međunarodnih i regionalnih ugovora u oblasti zaštite ljudskih prava koje je Srbija potvrdila.

"Sistem zaštite dece od nasilja može biti uspešno unapređen kroz partnerstva organa državne uprave, teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnog sektora - sistema obrazovanja i vaspitanja, sistema zdravstvene zaštite, sistema socijalne zaštite, unutrašnih poslova - pravosuđa, civilnog društva, porodice i pojedinaca", dodaje se u saopštenju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side