07.11.2014 Beograd

Vals: Mladi da grade zajedničku budućnost Srbije i Francuske

Vals: Mladi da grade zajedničku budućnost Srbije i Francuske Foto: Tanjug
Srbija i Francuska imaju zajedničku prošlost, ali i budućnost - a to je Evropa, izjavio je danas u Beogradu francuski premijer Manuel Vals, uz poruku da ta budućnost pripada mladima i da oni treba da je grade.


"Prošlost ne smete da zaboravite, nijedan njen deo, ali morate da napredujete, a znam da za to imate puno snage i volje", rekao je Vals obraćajući se studentima tokom predavanja koje je održao u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

"Ja imam veru u Srbiju, isto kao što je i Francuska imala 1914. kada je Srbiji pružila svoju ruku", istakao je premijer Francuske.

On je ponovio da ekonomska saradnja Francuske i Srbije nije na nivou naših prijateljskih odnosa i ocenio da mladi treba da učestvuju u projektima razvoja te saradnje.

Podsetivši da tradicija razmene studenata između dve zemlje seže još iz perioda Prvog svetskog rata, Vals je izrazio želju da se broj srpskih studenata u Francuskoj utrostruči do kraja decenije i naveo program "Erazmus" kao dobar način da se pospeši mobilnost mladih.

"Evropska unija, koju često kritikujemo, kako u Francuskoj tako i u Srbiji, dosta toga pruža mladima, naročito kad je reč o mobilnosti, a mladi su toga često i svesniji nego njihovi roditelji", primetio je on.

"Vi treba da vodite zemlju ka Evropi, a za to danas imate moćna sredstva kakva ranije nisu postojala - društvene mreže. Vi ste graditelji Srbije i Evrope budućnosti", poručio je Vals mladima.

Francuski premijer je napomenuo da je svestan sumnji koje postoje u našoj zemlji kad je reč o evropskim integracijama, s obzirom na istoriju Srbije i regiona i "rane koje još nisu zarasle".

On je, međutim, mladima poručio da su ekonomske poteškoće upravo razlog da veruju u evropski projekat.

"Privreda EU i privreda Srbije su veoma povezane i zato Srbija treba da bude punopravna članica Unije, što će ubrzati njen ekonomski i društveni razvoj", istakao je francuski premijer, ponovivši da su reforme u tom cilju neophodne, i to ne samo ekonomske, već i na drugim poljima.

On je pozdravio program koji Vlada Srbije sprovodi na putu ka Evropskoj uniji i ocenio da je Srbija učinila mnogo više u cilju poboljšanja situacije u zemlji nego druge države koje su već članice EU.

"Svi elementi tog programa - jačanje privrede, uspostavljanje pravne države, borba protiv korupcije, unapređenje slobode medija i, naročito, jačanje stabilnosti na Balkanu - čine da stvari idu u dobrom pravcu", rekao je Vals.

Bez tog cilja pridruživanja EU, možda stvari ne bi išle tako, ukazao je on, naglasivši da je EU faktor ubrzanja.

"Iako ima još puno toga da se uradi, Srbija je učinila mnogo više u cilju poboljšanja situacije u zemlji nego druge države koje su već članice EU", ocenio je Vals i poručio: "Morate da nastavite sa naporima".

On je izrazio nadu da će njegova poseta, zahvaljujući prisustvu brojnih medija, doprineti da se promeni slika o Srbiji i da će još više pojačati interesovanje mladih Francuza za našu zemlju.

Studentima se obratio i srpski ministar prosvete Srđan Verbić, podsetivši na podršku koju je Francuska pružila mladim Srbima koji su se u toj zemlji obrazovali u periodu Prvog svetskog rata.

"Kao ministar prosvete, izražavam nadu da će nam naši francuski prijatelji, pored podrške koju nam pružaju na putu ka EU, pomoći i u unapređenju našeg obazovanja", rekao je Verbić.

Francuski premijer, koji završava dvodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, izjavio je ranije danas da njegova zemlja Srbiju čeka raširenih ruku na njenom putu ka Evropi.

Njegovom predavanju na Rektoratu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, dekani, profesori i studenti Beogradskog univerziteta, učenici francuske škole u Beogradu i veliki broj predstavika medija.

 

Pročitajte još:

- Vals završava dvodnevnu posetu: Volimo Srbiju kao što je ona volela nas (FOTO)

- Uskoro francuska kompanija otvara radna mesta u Obrenovcu

- Vučić i Vals odali počast francuskim vojnicima (FOTO)

- Francuski mediji: Priča o francusko-srpskom prijateljstvu

- Premijer Francuske u zvaničnoj poseti Srbiji (FOTO)

- Popović: Poseta Valsa Beogradu značajna za ekonomski razvoj

- Zečević: Valsova poseta Srbiji može dati signal privrednicima

- Vals: Srbija će imati ključnu ulogu oko Ukrajine

- Vals: Nova mladost za staro prijateljstvo

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side