05.11.2014 Beograd

Vals: Nova mladost za staro prijateljstvo

Vals: Nova mladost za staro prijateljstvo Foto: Beta, AP
Francuska želi da starom prijateljstvu sa Srbijom udahne novu mladost, izjavio je za "Politiku" francuski premijer Manuel Vals, koji sutra stiže u Beograd.

"Kada je reč o Srbiji, želimo da našem starom prijateljstvu udahnemo novu mladost, novu snagu na svim planovima, naravno na političkom planu, ali i na ekonomskom, jer je to oblast u kojoj Franuska nije dovoljno prisutna. Ima posla u svim tim oblastima i to je takođe smisao mog dolaska ovde", rekao je Vals.

U intervjuu za sutrašnji broj lista, čiji kratak izvod "Politika" prenosi u svom današnjem izdanju, francuski premijer kaže da region Balkana i Srbija nikada nisu prestali da budu važni za Francusku.

"Već je 2001. godine, tokom francuskog predsedavanja, na samitu u Zagrebu, evropska sudbina zapadnog Balkana priznata od EU. A sa Srbijom nas, to znate, ujedinjuje 100 godina prijateljstva. Danas želimo da idemo dalje", istakao je Vals.

Prema njegovim rečima, region Balkana prolazi kroz istorijski proces koji karakterišu istovremeno normalizacija odnosa među susednim zemljama, kao i ista volja za ulazak u EU.

"Francuska zna koliki značaj ima taj proces ne samo za region, već i za čitavu Evropu. Ona takođe zna za njegove krhkosti i želi da pruži svoju punu podršku", istakao je Vals.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side