Vatrogasci i spasioci MUP-a Srbije demonstrirali spasavanje u RSHC-u
14.02.2020 Niš

Vatrogasci i spasioci MUP-a Srbije demonstrirali spasavanje u RSHC-u

Vatrogasci i spasioci MUP-a Srbije demonstrirali spasavanje u RSHC-u Foto: Beta / Dragan Gojic
Vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorska služba spasavanja demonstrirale su danas u Rusko-srpskom humanitarnom centru (RSHC) u Nišu obuku i vežbe spasavanja.

Pokaznoj vežbi prisustvovali su zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković. Miličković je rekao da je Rusija veliki prijatelj Srbije, što je potvrđeno i kada je tokom gašenja požara na Staroj planini u novembru prošle godine učestvovao avion Iljušin-76.

"Zahvalni smo Rusiji ali i Međunarodnom centru za civilnu odbranu koji konstantno doprema opremu RSHC. Centar je mnogo napredovao otkako je postao aktivni član Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i to članstvo je veoma značajno za budućnost Centra", istakao je Miličković.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan podsetio je da Rusko-srpski humanitarni centar funkcioniše osam godina.

"Centar je osnovan kako bi predstavljao garanciju humanitarne bezbednosti čitavom balkanskom regionu. Sa trenutnim kapacitetima centra možemo da tvrdimo da ovaj Centar sigurno ima budućnost", rekao je Čuprijan.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko istakao je saradnja Srbije i Rusije u humanitarnoj sferi izuzetno važna.

"RSHC je spreman na svaki izazov i ima mogućnosti za razvoj. Verujem da će razvoj obezbediti još brže reagovanje u kriznim situacijama. Naročito je važno da se suzbiju humanitarne katastrofe na Balkanu", rekao je Bocan Harčenko.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne organizacije civilne odbrane Andrej Кudinov  istakao je da će Centar dobiti podršku strateških partnera kao što su Rusija i međunarodne organizacije civilne odbrane.

Predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra uručili su danas humanitarnu pomoć u vidu opreme za vanredne situacije Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu

  Ako uzmemo u obzir razliku u simptomima širom populacije, od asimptomatskih do fatalnih, bolest koju prouzrokuje SARS-CoV-2 je verovatno rezultat vrlo složene interakcije između virusa i ljudskog imunog sistema. Varijacije koje se pojavljuju u virusu, kao i razlike među ljudima, doprinose simptomima bolesti i krajnjem ishodu, pa je vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve pacijente, kaže za Novi magazin dr Džinzu Čen.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . . U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . .

  Tema broja: Finansije u doba korone - Bankarski sefovi puni - Šta znači doštampavanje bilion evra, neograničena pomoć privredi u Nemačkoj, pet milijardi evra ovdašnjim preduzećima? Kako će preduzeća stizati do zajmova, koji će sektori prvi stradati, a koji prvi izaći na zelenu granu? Kako će se sve te milijarde evra u Srbiji i svetu pravično raspodeliti i ko će biti sudija? Bankari, privrednici sami ili slabost zdravstvenih sistema? - Priredila: Jelena Aleksić

 • Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

 • Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji

  Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u "udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance".

 • U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom

  U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 126 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osmoro u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratorima.

 • Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena

  U centru Beograda je pao deo fasade i tom prilikom je povređena četrdesettrogodišnja žena, javlja RTS.

 • Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

  Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

 • Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju koronavirusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

 • Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu

  Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija "Aleksandar Vučić izašao kao spacilac".

 • Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa

  Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side