21.01.2020 Beograd

Veliki broj žalbi Savetu za štampu na izveštavanje o otmici devojčice iz Niša

Veliki broj žalbi Savetu za štampu na izveštavanje o otmici devojčice iz Niša Foto: Pixabay
Savet za štampu naveo je danas da je na njegovu adresu stiglo ukupno 20 žalbi na izveštavanje o otmici i potrazi za dvanaestogodišnjom devojčicom Monikom Karimanović i da će se o tome izjasniti na sednici 30. januara, nakon što dobiju odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

Kako se navodi, Aleksandra i Robert Karimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Kurir i Alo jer smatraju da je prekršeno pravo na privatnost njihove maloletne ćerke i Kodeks novinara Srbije, koji se odnosi na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Savet za štampu je dodao da su mu se, povodom tog slučaja, prethodnih dana obraćali i drugi građani koji su bili uznemireni objavljivanjem tih tekstova, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina.

"Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi", dodaje se.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side