03.11.2011 Beograd

Radikalni vehabizam globalni problem

Radikalni vehabizam globalni problem
Srpska policija i američki Federalni istražni biro (FBI) saglasni su da napad na ambasadu SAD u Sarajevu nije izolovan događaj i da problem radikalnog vahabizma ima globalni karakter, izjavio je direktor srpske policije Milorad Veljović.

On je rekao da je srpska policija sa kolegama iz FBI, iz Vašingtona i Sarajeva razmenila operativna saznanja.

"Zajednički radimo na analizi tog materijala, a napad (u Sarajevu) ne smemo posmatrati kao izlovan događaj, to je jedna zajednička konstatacija i da sigurno ima šire razmere", rekao je Veljović za TV B92.

Prema njegovim rečima, problem radikalnog islama i vehabizma nije lokalnog ni regionalnog kakartera nego je mnogo širi i to je jedno pitanje od globalnog interesa. "Nisam siguran da politika na Balkanu u dovoljnoj meri razume to pitanje".

"Politika jednostavno čeka da se nešto desi pa da reagujemo na posledicu", rekao je on podsetivši da je srpska policija još 2007. ukazala na problem radikalnog vehabizma kada je u okolini Novog Pazara uhapsila višečlanu grupu pripadnika tog pokreta. Veljović je rekao i da je činjenica da ta grupa ima veze sa onim što se desilo u Sarajevu ponovivši da centar radikalnog vehabizma nije u Srbiji nego u BIH.

On je naveo da srpska policija u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom u potpunosti kontroliše područje Novog Pazara i šire i da "pojedince iz tog radikalnog islamizma i radikalnog dela vahabijskog pokreta treba odvojiti od naroda". 

Veljović, podsetivši da je odrastao na području Novog Pazara, rekao je da tu žive pretežno Bošnjaci - "narod koji je izuzetno pošten lojalan državi i koji poštuje zakone".

"Policija i bezbednosne sužbe sigurno će tom narodu i svakom pojedincu pružiti maksimalnu zaštitu i ovakve akte ne treba vezivati za ceo narod na tom području", rekao je on.

Uz Mevlida Jašarevića, koji je u petak pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, uhapšeni su i Dino Pecenković (24) i Munib Ahmetpašić (21), koji će ostati u pritvoru tokom jednomesečne istrage.
 

autor: AA izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side