12.10.2017 | 12:23h ► 12:36h Beograd

Vesić: Netačni podaci Saveta za borbu protiv korupcije

Vesić: Netačni podaci Saveta za borbu protiv korupcije Foto: Beta/Beoinfo
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da su netačni podaci u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije koji pokazuju da se prihodi gradu od izdavanja građevinskog zemljišta poslednjih godina drastično smanjuju, kao i da Savet nije "vlastan" da raspravlja o prihodima grada.


Savet u izveštaju, koji je objavljen u septembru, između ostalog posebno ističe podatke koji se odnose na zakup građevinskog zemljišta a pokazuju da se prihodi grada od izdavanja građevinskog zemljišta poslednjih godina drastično smanjuju - od 2,7 milijardi u 2011. do 282 miliona u 2014, odnosno 412 miliona u 2015. godini.

Vesić je novinarima u Beogradu rekao da ti navodi o prihodima nisu tačni i da Savet nije dobio tačan izveštaj od Direkcije za građevinsko zemljište.

Prema njegovim rečima, Direkcija za građevinsko zemljište ove godine je zaključno sa 1. oktobrom ostvarila plan sa skoro 97 odsto i "prihodovala je već 9,3 milijardi" od 9,7 koliko je planirano.

"Naš budžet do kraja godine biće oko 108 milijardi, a kada je Dragan Đilas vodio grad 2013. godine budžet grada je bio 72 milijarde. Pošto se budžet pravi od prihoda, ne pravi se od vazduha, ne pada sa neba - onda je jasno da su prihodi mnogo veći", kazao je on.

"Što se tiče Saveta za borbu protiv korupcije oni su u izveštaju naveli dva slučaja kada je u pitanju Direkcija za građevinsko zemljište, dve firme gde su navodno nestala neka potraživanja. Recimo ta potraživanja su nestala, kako oni kažu, 2013. godine u julu na osnovu rešenja koje je tada potpisao tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas", kazao je Vesić.

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio da je 566,4 miliona dinara, koliko su firme Pivej invest i So-lo invest dugovale gradu Beogradu za zakup građevinskog zemljišta jednostavno izbrisane iz kasnijih izveštaja, bez naznaka da je dug ikada izmiren.

Na tvrdnju novinara da su potraživanja prema izveštaju nestala 2015. godine, Vesić je ponovio da su 2013. godine raskinuti ugovori sa njima i da su te firme oslobođene potraživanja.

"Prema tome jasno vam govori kako se paušalno ponašaju. Prihodi grada su veći. Prihodi od poslovnog prostora, mi smo u decembru prošle godine preuzeli poslovne prostore. Zatekli smo oko milijardu dinara duga na Starom gradu, preko milijardu dinara duga na Vračaru. To su poslovni prostori koji su pripadali drugim političkim opcijama, opciji Dragana Đilasa gde nisu naplaćivali poslovne prostore", kazao je Vesić i dodao da je ova vlast zato "centralizovala poslovne prostore".

On je komentarisao i navode da se poslovni prostori u centru grada od više stotina kvadrata naplaćuju po 300 evra.

"Nevladine organizacije i političke stranke imaju pravo da po odluci grada koja postoji desetinama godina da plaćaju 20 odsto od pune cene. Mi smo u junu pravili rebalans budžeta jer smo imali nove prihode tri milijarde - da podelimo te prihode. Prema tome možemo da govorimo samo o činjenicama. Ove ocene su paušalne i netačne. I Savet za borbu protiv korupcije nije telo kolje može da kontroliše bio čije prihode", naveo je Vesić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side