07.02.2013 Beograd

Vesna Pešić: Dačić je naš Čerčil ili De Gol

Vesna Pešić: Dačić je naš Čerčil ili De Gol
Negde na tajanstvenom mestu napravljen je dogovor da ekspresno mora doći kraj ovoj vladi, pre svega Ivici Dačiću, i otuda ta nerazumljiva priča o izborima, ocenila je sociolog Vesna Pešić, koja smatra da se, pri tome, prikriva da je reč o Kosovu.

"Kad se razgrne ta udbaško-mantijaška pleva, reč je o samo jednom događaju: potapanje premijera Ivice Dačića. Razlog je više nego jasan: Kosovo ponovo ide u karantin", ukazala je Pešić u tekstu na sajtu Peščanik.net.

Ona je ocenila da je "Dačić prvi srpski političar koji je seo ravnopravno da razgovara sa nekim političkim predstavnikom kosovskih Albanaca".

"Baš to – da tretiramo Albance kao jednake, kao partnere s kojima se razgovara, kao ljudska bića", objasnila je Pešić, "a to je jedini način da rešimo kosovski čvor, tu srpsku opsesiju, taj problem koji nas razara već decenijama".

Dačić ne samo što je seo da razgovara sa Tačijem, ciljajući na rešenja, precizirala je Pešić, već je i patrijarhu poručio da nam Kosovo neće biti vraćeno ako ne uđemo u EU, a "braniocima Ustava" da uzmu Ustav pod mišku pa da se prošetaju Kosovom ako mogu.

Kap koja je prelila čašu i reč koja je premijeru Dačiću potpisala smrtnu presudu, bila je stolica u UN, smatra Pešić.

Ona je podsetila da se Dačić u Skupštini Srbije nedavno "ceo celcati dan divovski borio oko Rezolucije, sa napadima svih vrsta".

Održao je tom prilikom, prema njenoj oceni, nekoliko istorijskih govora, koji su delovali ubedljivo i sigurno, "kao da je rođen neki naš Čerčil ili De Gol, svejedno".

"Danima sam prepričavala kako se Dačić odbranio od Marka Jakšića, ofanzive Aligrudića i ostalih šarži iz DŠ, ali i onih iz DS i Čedinog klana. Sve ih je nadmašio i nadgovorio Dačić, čovek iz Žitorađe", smatra Pešić.

Sada svi, apsolutno svi, traže nove izbore i ostavku premijera Dačića, napisala je Pešić i predočila da "izbori i inače ništa ovde ne znače".

"Mi nikoga ne biramo, nego se oni sami venčavaju u koalicije, pa se i razvode po svom nahođenju. To bar znaju beli listići", napomenula je Pešić.

Prikriva se da je reč o Kosovu, dodala je Pešić, zatrpava se činjenica da je "premijer govorio nekim drugim načinom, nekim prirodnim, pa čak i njemu svojstvenim (simpatičnim) jezikom, normalnog političara koji se kod nas retko sreće".

Izdvajao se po tome što se bavio Kosovom kao realnim problemom, ukazala je Pešić i dodala da je sve ostalo – čista nameštaljka.

"Zato bi održavanje izbora samo potvrdilo da od rešavanja Kosova neće biti ništa", naglasila je Pešić, kojoj se čini da je Dačić, kao "najveći realist i pragmatik" već
potopljen.

Prema njenim rečima, tako stižemo i do "građanske Srbije", koja je više nego očigledno zagledana samo u svoje "ogledalce".

Da li je ona stvarno spremna da prećuti i "bez ispaljenog metka" pusti da na đubrište istorije ode neko ko je iskreno seo da razgovara sa Albancima s namerom da realne mogućnosti stavi na sto, kako bi do dogovora stvarno i došlo, upitala je Pešić.

"Moj je utisak da je ova Srbija objavila svoj bankrot. Već danima gledamo kako se iz svih topova puca na Dačića i svi znamo da je to zbog Kosova", ukazala je Pešić, "ali naši ćute kao zaliveni, nigde nijedne suvisle reči".

"Ćutala sam na kraju i ja, jer sam dobila poruku da revidiram ili umuknem, ili će me pojesti građanski mrak", zaključila je Pešić.

autor: DjO izvor: Fonet/ Peščanik
Ostavi komentar (6) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 16.04.2017, 20:19h Petar

  Dugo je nisam video, pa sam vec pomislio da ima stida!

 • 8.02.2013, 14:22h dedadragan01 (6)

  G-dja Pesic je malo pobrkala loncice. Cercil je osvajao tudje teritorije i otimao tudje. De Gol je vratio Alzir alzircima, jer je to bila Francuska kolonija. G-din Dacic poklanja Albancima Kosmet, a to je nas suverena teritorija. E sad Vesna, stiti Dacica, samo neznam koji je interes u pitanju.

 • 8.02.2013, 10:24h Дражен (4)

  .. а Ви сте зла жена.

 • 8.02.2013, 07:03h Zika (3)

  Kad covek ostari on malo izlapi ali kad zena ostari ona ??????.

 • 7.02.2013, 23:28h milivoje

  Pa daje Čerčil nije,ma nek on bude dugovek ko ČERČIL.Gospođa Pešić je .... pobrkala malo

 • 7.02.2013, 22:56h jovan (1)

  Dačić Čerčil!? Neka mi ne bude zamereno ali g-đa Pešić je ili u teškoj materijalnoj stisci ili joj je zdravlje bitno ugroženo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side