14.02.2018 Kosovska Mitrovica

Vinogradari u Velikoj Hoči proslavili Svetog Trifuna

Vinogradari u Velikoj Hoči proslavili Svetog Trifuna Foto: printscr
Vinogradari u Velikoj Hoči i stanovnici Orahovca obeležili su danas Svetog Trifuna, zaštitnika mehandžija, vinograda i vinogradara, koji je ujedno i slava Orahovca, liturgijom u kapeli posvećenoj Svetom Trifunu u Dečanskoj vinici, blagosiljanjem vinove loze i vinogradara i orezivanjem čokota.

Liturgiju je služio iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena otac Mihajlo, koji je u besedi posle blagosiljanja slavskog žita i rezanja slavskog kolača rekao da se danas u Hoči slavi "blagoslovena zemlja" koja daje najbolje vino "koje može čovek da ima".
 
"Blagoslov naše Metohije, našeg podneblja ovde, jeste ta loza vinogradarska koju ćemo danas, ako Bog da, orezati i jeste to vino koje pravimo od iste loze i evo svake liturgije mi upravo taj rod vinogradarski pretvaramo u krv Hristovu i radujemo se njemu, ne zbog opijanja, nego zbog blagoslova Božjeg koji ima u njemu", rekao je iguman Mihajlo.
 
Liturgiji orezivanju čokota u vionogradima prisustvovao je kosovski ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo, koji je rekao da je Sveti Trifun dan koji slave svi vinogradari i kada se prave planovi i dogovori za nastupajuću sezonu.
 
On je kazao da Ministarstvo ima dobar program za vinogradare i da pomaže subvencijama, koje iznose 1.000 evra po hektaru vinograda i kroz grantove gde se dodeljuju sredstva za razvoj novih vinograda, za proizvodnju vina, opremu i drugo.
 
"Danas je raspisan konkurs za subvencije, za nedelju dana će biti raspisan konkurs za grantove i zaista je to tema razgovora koje smo vodili ovde", rekao je Rikalo.
 
Ispred opštine Orahovac goste je dočekao Jovan Djuričić, koji je rekao da je Sveti Trifun ovde slavljen i kao zaštitnik porodica, koje ga nakon liturgije i tradicionalnog orezivanja vinograda proslavljaju u svojim domovima.
 
Prema njegovim rečima, meštani koji su se bavili poljoprivredom primarno su se bavili vinogradarstvom do 1999. godine, od kada se iz bezbednih razloga obradjuju samo vinogradi u neposrednoj blizini Hoče i Orahovca, što je danas manje od 20 hektara.
 
Na teritoriji opštine Orahovac je do 1999. godine živelo više od 5.000 Srba u 12 naselja, sada živi manje od 1.000 i to u Velikoj Hoči i Orahovcu.
 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side