18.12.2019 | 09:05h ► 23:16h Beograd

Obradović: Potajno sam očekivao da će sud ukinuti kaznu kućnog pritvora

Obradović: Potajno sam očekivao da će sud ukinuti kaznu kućnog pritvora Foto: prtscr ytb
Uzbunjivač iz "Krušika" Aleksandar Obradović izjavio je za list Danas od četvrtka da je potajno očekivao da će sud ukinuti kaznu kućnog pritvora, ali da to smatra "prvim korakom u borbi do konačne slobode".

 

Prema rečima Obradovića, ta odluka Višeg suda predstavlja mogućnost da se bori sa slobode, ali je i dalje oprezan i "nije naivan da će sve ići glatko".

"Šta ću i kako ću, videću nakon konsultacije sa mojim najbližima i advokatom", istakao je on.

Advokat uzbunjivača Vladimir Gajić kazao je za taj list da je okončana "jedna vrsta pravosudnog sadizma nad Aleksandrom".

"On nijednog trenutka nije ni trebalo da bude u pritvoru, niti da se protiv njega vodi postupak. Ponašanje tužilaštva i suda u ovom procesu je velika sramota", ocenio je Gajić i dodao da veruje da će se na kraju tog procesa "vinovnici afere odgovarati za svoja zlodela".

Viši sud u Beogradu ukinuo je danas kućni pritvor uzbunjivaču iz "Krušika" Aleksandru Obradoviću kome je ranije određena ta mera zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu.

Obradović je u pritvoru proveo 91 dan, a uhapšen je 18. septembra na svom radnom mestu.

 

Obradović: Nisam konačno na slobodi već sam dobio mogućnost da se branim sa slobode

Aleksandar Obradović izjavio je povodom današnje odluke suda kojom mu je ukinuta mera kućnog pritvora, da "nije konačno na slobodi", već je "samo dobio mogućnost da se brani sa slobode".

Obradović je za Radio Slobodna Evropa rekao da je svestan da će put do "konačne slobode" biti "dug i trnovit".

"Divan je osećaj biti na slobodi, ali nisam u euforiji jer ovom odlukom nisam konačno na slobodi, samo sam dobio mogućnost da se branim sa slobode. Ovo je samo jedan korak u toj borbi", naveo je Obradović i izrazio zahvalnost svima koji su ga podržali.

Dodao je da će po ukidanju kućnog pritvora prvo izaći iz kuće i prošetaće.

"Osetiti miris i ukus slobode, prespavaću pa ću se onda sa porodicom i advokatom posavetovati šta je najbolje za dalje", rekao je Obradović koji je u kućnom pritvoru proveo tri meseca.


Foto: Beta / Luka Filipović


Viši sud u Beogradu ukinuo je danas kućni pritvor uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću kome je ranije odredjena ta mera zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, sudija za prethodni postupak donela je rešenje kojim se Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta.

"Iz obrazloženja odluke proizlazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i dopis Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera, ni okolnosti predviđene članom 211 stav 1 tačka 3 Zakonika o krivičnom postupku", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je protiv rešenja o ukidanju kućnog pritvora Aleksandru Obradoviću dozvoljena žalba u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

 

Završen skup podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću ispred Višeg suda u Beogradu

Advokat Vladimir Gajić koji brani uzbunjivača Aleksandra Obradovića izjavio je da je "prekinut sadizam" srpskog pravosuđa nad Obradovićem jer mu je danas ukinut kućni prtvor posle tri meseca.

Na povike "Pobeda", građana okupljenih ispred sedišta Višeg suda u Beogradu, Gajić je rekao da će "valjda pobeda doći", ali da će to biti kad budu odgovarali oni zbog kojih je Obradović bio u kućnom pritvoru.


Foto: Beta / Luka Filipović


"Ne povlačite se!", rekao je Gajić okupljenima od kojih su mnogi nosili papirne maske sa likom Obradovića.

Srđan Marković iz udruženja "Jedan od pet miliona" rekao je da je do pobede došlo zahvaljujući građanima koji su na ulici i protestu, te okupljene pozvao da "motivišu i druge na hrabrost".


Foto: Beta / Luka Filipović


"Ovaj sistem će brzo pući i današnja odluka je dokaz toga", rekao je Marković.

On je kazao i da je Obradović "svetlo koje će razbiti sistem" i koje "uliva hrabrost drugima".

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović rekao je da se pokazalo da građani mogu da odbrane svakog pojedinca.


Foto: Beta / Luka Filipović

 

"Ovo je trijumf solidarnosti", ocenio je Manojlović.

Skup podrške je završen i okupljeni su se razišli.

Na skupu su bili i predstavnici opozicije Zoran Lutovac, Nikola Jovanović i Dobrica Veselinović.


Foto: Beta / Luka Filipović


Radnik valjevske fabrike "Krušik" nalazi se već tri meseca u pritvoru, a uhapšen je 18. septembra na svom radnom mestu zbog sumnje da je počionio odavanje poslovne tajne.

Obradović je ukazao na koruptivne aktivnosti u vezi sa trgovinom oružjem, odnosno da su neke privatne kompanije po povlašćenim cenama kupovale oružje iz te vojne fabrike, a među tim kompanijama je i firma "GIM" koja se povezuje sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića Brankom Stefanovićem.


Foto: Beta / Luka Filipović

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side