30.11.2017 | 14:11h ► 14:42h Beograd

Viši sud: Nema dvostrukih aršina u slučaju sudije Aleksandra Trešnjeva

Viši sud: Nema dvostrukih aršina u slučaju sudije Aleksandra Trešnjeva Foto: pixabay
Viši suda u Beogradu saopštio je danas da u slučaju sudije Aleksandra Trešnjeva nisu primenjeni "dvostruki aršini", već da će taj sudija od naredne godine biti premešten iz Specijalnog suda u krivično odeljenje, zato što mu je prestao mandat i zato što nije dobro radio svoj posao.

Viši sud je danas reagovao na tekst objavljen u listu "Politika" u kome se navodi da su u slučaju sudije Trešnjeva primenjeni dvostruki aršini.

List se pozvao na odluku Komisija apelacionog suda u Beogradu koja je utvrdila da je Trešnjev u periodu od 1.07.2015. do 31.03.2017. godine "izuzetno uspešno obavljao sudijku funkciju".

Kako se navodi u odluci Komisije, sudija je od 52 uspešno rešio 42 predmeta.

Politika je tekst objavila, nakon što je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović rekao da će Trešnjev biti premešten iz Specijalnog suda u krivično odeljenje jer tokom šestogodišnjeg mandata "nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda".

U današnjem saopštenju, Višeg suda ne spori se ocena Komsije Apelacionog suda, ali se navodi da Komisija "nije utvrđivala kvalitet rada prema statističkim podacima o radu sudije u pogledu procenta potvrđenih, ukinutih ili preinačenih odluka, niti je uzimala u obzir broj pravnosnažno okončanih predmeta, ili cenila koliko predmeta je rešeno donošenjem presude u krivičnom predmetu, a koliko na drugi način, budući da isto nije ni predviđeno Pravilnikom o kriterijumima, merilima, postupku i organima za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova".

Viši sud je ukazao da su od ukupno 42 rešena predmeta navedena u odluci Komisije Apelacionog suda u Beogradu, 32 predmeta u kojima je Trešnjev postupao u Specijalnom sudu.

Dodaje se da su od tih 32 predmeta, 28 rešena spajanjem postupka i to na osnovu prethodnog razdvajanja postupka u odnosu na pojedina lica iz istog predmeta.

"Tako je sudija Trešnjev samo u predmetu Valjevska grupa najpre razdvojio postupak, koji je zatim ponovo spojen u odnosu na čak 21 lice, pa se takav način rešavanja kroz statistički izveštaj prikazuje kao 21 rešen predmet, iako je suštinski reč o istom predmetu koji nije rešen donošenjem presude", saopštio je Viši sud i dodao da je slična situacija i u drugim predmetima.

Iz suda su naveli da "još jednom" ističu da je na osnovu statističkih izveštaja o radu sudije Aleksandra Trešnjeva za ceo period postupanja utvrđeno da je kao predsednik veća u Posebnom odeljenju za organizovan kriminal pravnosnažno rešio svega dva predmeta, od kojih je jedan predmet okončan donošenjem presude kojom se optužba odbija usled nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Naveli su i da je u pogledu kvaliteta rada, sudija Aleksandar Trešnjev je imao 60 odsto ukinutih odluka, za razliku od troje sudija, kojima takođe ističe šestogodišnji mandat u januaru naredne godine, a koje su ostvarile bolji kvalitet rada.

Sudija Dragan Milošević je imao procenat ukinutih odluka ukupno 33 odsto, sudija Maja Ilić 20 odsto, dok je sudija Vladimir Mesarović imao procenat ukinutih odluka ukupno 11 odsto.

"Iz navedenog proizilazi da jedini 'dvostruki aršini' koji su primenjeni u odnosu na sudiju Višeg suda u Beogradu Aleksandra Trešnjeva jesu oni koje je iskoristio novinar dnevnog lista Politika prilikom izveštavanja o navedenoj temi", saopštio je Viši sud u Beogradu.

 

CEPRIS: Nov raspored rada Višeg suda u Beogradu zasnovan na ličnim razlozima

Beogradski Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) je danas ocenio da je novi raspored rada u Višem sudu u Beogradu zasnovan na ličnim razlozima, a ne na objektivnim kriterijumima i da su o radu sudije Aleksanara Trešnjeva iznete neistine.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović juče je naveo da je Trešnjev koji je bio član veća u slučaju 'Šarić', premešten iz Specijalnog suda u Krivično odeljenje jer tokom šestogodišnjeg mandata "nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda".

Centar za pravosudna istraživanja je ocenio da su navodi predsednika Višeg suda zlonamerni, pošto se baziraju na netačnim tvrdnjama da je sudija Trešnjev rešio samo dva predmeta u Specijalnom sudu.

"Predsednik suda propušta da navede da je sudija Trešnjev kao predsednik veća doneo još šest presuda, od čega je jedna u fazi izrade, a preostalih pet prvostepenih odluka se nalaze u Apelacionom sudu u Beogradu, u postupku odlučivanja po žalbama", naveo je Centar za pravosudna istraživanja i ukazao da nije uzeta u obzir težina završenih predmeta.

U priliog svom saopštenju, dostavili su i odluku Komisije Aplacionog suda kojom je utvrđeno da je Trešnjev u periodu 1. jula 2015. do 31. marta 2017. godine "izuzetno uspešno obavljao sudijsku funkciju".

"U ovoj odluci je konstatovano da je sudija u navedenom periodu postupao u pet različitih materija i da je od 52 predmeta rešio 42, u potpunosti u skladu sa propisanim rokovima. Ova pozitivna ocena i broj rešenih predmeta uključuje rad u sudu u celosti, u različitim materijama. Komisija je pri donošenju svoje odluke cenila broj i složenost predmeta", navodi Centar za pravosudna istraživanja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side