Vlada: EU odobrila Srbiji prenamenu 94 miliona evra za borbu protiv pandemije
25.03.2020 | 14:11h ► 18:47h Beograd

Vlada: EU odobrila Srbiji prenamenu 94 miliona evra za borbu protiv pandemije

Vlada: EU odobrila Srbiji prenamenu 94 miliona evra za borbu protiv pandemije Foto: Beta / Milan Obradović
Evropska unija je odobrila Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz aktuelnih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posledica novog korona virusa.


Za hitnu pomoć zdravstvenom sistemu Srbije EU će izdvojiti do 15 miliona evra, a za podršku socioekonomskom oporavku Srbije 78,4 miliona evra.

EU će izdvojiti 38 miliona evra hitne pomoći zdravstvenim sistemima zapadnobalkanske šestorke, dok će 373,5 miliona evra pomoći regionu biti namenjeno za saniranje socioekonomskih posledica, naveo je portparol Evropske komisije Alčeo Smerilji.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović poslala je 16. marta pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiu, sa molbom da EU omogući Srbiji prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za preduzimanje mera na suzbijanju posledica korona virusa.

U odgovoru koji je danas stigao, Varheji je napisao da je dao instrukciju službama da iz ugovora s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i iz programa za podršku evropskim integracijama izdvoje do 15 miliona evra za hitne potrebe zdravstvenog sistema Srbije.

Varheji je službama naložio i da izvrše procenu preostalih sredstava iz programa za podršku evropskim integracijama, ukupne vrednosti 20,8 miliona evra.

U pismu koje je poslao premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki Joksimović, Varheji je naveo i da je dao nalog za procenu vremenskog okvira za projekte kao što su izgradnja gasnog interkonektora Bugarska-Srbija i prelazak srpskih toplana na biomasu uz pomoć Nemačke razvojne banke (KfW), iz kojih bi moglo da bude oslobođeno 57,6 miliona evra.

Povodom zahteva Srbije za medicinskom opremom kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu, Varheji je napisao da se "nada da će Unija moći da odgovori pozitivno, imajući u vidu trenutne prioritete zadovoljavanja potreba u najviše pogođenim zemljama".

On je naveo i da Evropska komisija sarađuje s međunarodnim finansijskim institucijama kako bi zajedno odgovorili na potrebe privatnog sektora na Zapadnom Balkanu koji trpi velike posledice zbog pandemije korona virusa.

"U ovim teškim vremenima, ključ su saradnja i solidarnost. EU je uz zemlje Zapadnog Balkana i traži načine da vam pomogne u borbi protiv epidemije i njenih posledica", napisao je evropski komesar za proširenje.

Joksimović je, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, zahvalila evropskom komesaru "na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije".

"Kako sam u ličnom kontaktu sa komesarom, nastavićemo razgovore i predložiti kako da na najbolji način iskoristimo raspoložive resurse, odgovarajući na ključne, egzistencijalne potrebe naših građana i privrede", rekla je Joksimović.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side