17.05.2018 | 12:02h ► 13:40h Priština

Vlada Kosova počela procedure o transformaciji BSK u Vojsku Kosova

Vlada Kosova počela procedure o transformaciji BSK u Vojsku Kosova Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Vlada Kosova počela je da ostvaruje "plan B" za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Vojsku Kosova, pošto zbog veta poslanika Srpske liste, to ne može ostvariti putem ustavnih promena, naveo je dnevnik Koha ditore.

Novi plan predviđa da se transformacija okonča u roku od 10 godina.

Zakonski paket koji predviđa promene u misiji i mandatu BSK je predat kabinetu premijera Kosova i nakon što prođe zakonom predviđene procedure će biti dostavljen Vladi na odlučivanje.

Nakon toga zakon treba da bude dostavljen Skupštini Kosova na dalji postupak, razmatranje i usvajanje.

Dokument koji je dostavljen Vladi ne predviđa da se transformacija izvrši odmah već će taj proces trajati deset godina.

Kancelarija premijera Kosova je potvrdila da je primila set zakona o transformaciji BSK u Vojsku Kosova i istakla da je u njenom interesu da se to dogodi što pre, ali "uvek u zajedničkom delovanju sa strateškim partnerima".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pre dva dana imao sastanak sa predstavnicima zemalja Evropske unije na kojem se, kako se saznaje, razgovaralo o "planu B" za transformaciju BSK.

Iako je sastanak bio zatvoren za medije, Koha piše da je transformacija BSK putem zakona bila glavna tema sastanka.

Stav međunarodnih predstavnika i NATO je da se transformacija izvrši putem ustavnih promena i kao rezultat široke rasprave u kojoj treba da učestvuju i predstavnici manjinskih zajednica.

 

Delavi: Došlo je vreme za završni sporazum Prištine i Beograda

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalog Prištine i Beograda nema alternativu i da je došlo vreme za završni sporazum."Ne možete birati svoje komšije. Neka vrsta aranžmana između Kosova i Srbije biće neophodna za obe zemlje. Želeo bih da kažem da je dijalog postigao važne stvari u prošlosti. Policija na severu, problem sa dokumentacijom, problemi sa transportom. Ali stvarno je vreme da se fokusiramo na ono što će se dalje dešavati. Koje je krajnje stanje? A sada je definitivno vreme fokusirati se na to", rekao je američki ambasador za RTK Dukađini.

Delavi je kazao da treba razdvojiti dve stvari, nacrt statuta Asocijacije (Zajednice) srpskih opština i dijalog u celini.

"Bilo je potrebno neko vreme da se krene na izradu statuta Asocijacije, na tome se sada radi. Nadam se da će Komisija za izradu nacrta (statuta), koja se zove menadžerski tim, tražiti načine da živote svih koji žive ovde učine boljim, i nadam se da će vlada, kada dođe vreme, pogledati šta je tim za izradu nacrta uradio i pronaći način da se postigne saglasnost o svemu“, kazao je on.

Kada je u pitanju sveobuhvatni dijalog, Delavi kaže kako je vreme za intenzivniji rad od onoga koji je viđen u poslednjih nekoliko godina.

"Kao što sam rekao ranije, 2018. godina je godina za sklapanje dogovora", rekao je Delavi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side