Vlada Kosova prihvatila integrisano upravljanje granicom
16.11.2011 Priština

Vlada Kosova prihvatila integrisano upravljanje granicom

Vlada Kosova prihvatila integrisano upravljanje granicom
Vlada Kosova dala je na današnjoj sednici saglasnost za postizanje sporazuma o zajedničkom upravljanju granica sa Srbijom, rekla je šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri.

Ona je ocenila da je reč o međudržavnom sporazumu Kosova i Srbije. "Cilj ove saradnje je da se poveća granična kontrola, da se poveća bezbednost i da se  teži otvorenim granicama što je evropska filozofija i filozofija onih zemalja koje  se žele učlaniti u EU", kazala je Tahiri nakon sednice vlade. 

Tahiri je dodala da je kosovska strana zatražila da Evropska unija bude garant ostvarivanja sporazuma sa Beogradom, imajući u vidu specifičnosti u  odnosima Kosova i Srbije.

Tahiri je najavila da će se tokom sledeće runde dijaloga, pored integrisanog  upravljanja granicama, razgovarati i o regionalnoj saradnji,   telekomunikacijama i električnoj energiji.

Tači: Priznanje Kosova

 

Premijer Kosova Hašim Tači tvrdi da će integrisano upravljanje granicama značiti da vlasti u Beogradu priznaju granice i kosovske institucije. 

"Smešno je mešati integrisano upravljanje granicom sa pregovorima o granicama. Sama činjenica da Srbija prihvata koncept o kome su pregovarali Kosovo, EU i SAD, takav evropski koncept predstavlja ne samo priznavanje granica, već mogu slobodno da kažem predstavlja i priznavanje institucija Republike Kosovo od strane Srbije", rekao je Tači na današnjoj sednici vlade. 

On je zatražio od institucionalnih rukovodioca da ni pod kojim okolnostima ne mešaju teme koje se tiču granica, jer, po njegovom mišljenju, upravljanje granicama je isti model kao što se primenjuje u Evropi, model koji treba da bude isti sa Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom, pa i sa Srbijom. 

autor: ZM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side