17.03.2018 Beograd

Vladika Teodosije: Budućnost jednog naroda ne može da se gradi na zaboravu istorije

Vladika Teodosije: Budućnost jednog naroda ne može da se gradi na zaboravu istorije Foto: Beta / Armenija Zajmi Besevic
Episkop raško prizrenski Teodosije poručio je danas da nema budućnosti za jedan narod ako nove generacije zaborave za šta su živeli i borili se njihovi preci.

"Budućnost jednog naroda ne može se graditi na zaboravu svoje istorije, ne može se razmenjivati svoje za svoje, naša deca ne mogu da imaju istinsku budućnost ako zaborave za šta su živeli i za šta su se borili njihovi preci", rekao je vladika Teodosije u Gračanici u Domu kulture na akademiji "Trajni ožiljci nečoveštva".

Srpski narod je, kako je dodao, iz svih stradanja izlazio sa ranama, ali i sa još većom verom i čvrstinom da nikada ne napusti i ne zaboravi Kosovo i Metohiju, gde god ih vetrovi istorije odnosili.

"Zato je Kosovo i Metohija osveštani prostor koji nadilazi istoriju, politiku, prolazne granice i takozvane političke realnosti", rekao je vladika povodom obeležavanja 14 godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Prema njegovim rečima, svi bi bez duhovne vertikale bili tikva bez korena, ljudi bez istinskog identiteta.

"Kosovo ćemo sačuvati samo ako ostanemo verni idealima koji su nadahnjivali naše sinove našeg naroda i svete crkve i ako se trudimo da ne prodajemo svoju zemlju i ne ostavljamo grobove svojih otaca", rekao je vladika i poručio da na Kosovu ima dovoljno i neba i zemlje i vode za sve, i da oba naroda treba da budu spremna da ih dele.

Episkop je naveo da sva stradanja kao i brojni napadi i zločini koje je srpski narod doživeo u poslednjih 20 godina njega čine još više rešenim da se ne odriče svega što mu pripada.

"Ove godišnjice se sećamo, ne samo sa tugom i bolom zbog izgubljenih života, zapaljenih svetinja i unesrećenih ljudi, već sa čvrstom nadom da nas to, ni bilo koje drugo stradanje, neće pokolebati u rešenosti da ostanemo svoji na svome", rekao je vladika.

On je rekao da su i dalje pred očima srpskog naroda slike stradanja, njihovih kuća i crkva koje su nestajale u plamenu, kao i da je to jedan u nizu sličnih događaja koji su obeležili stradanja Srba.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side