21.07.2018 Novi Sad

VOICE: Informativne emisije Prvog programa RTV-a skoro niko ne gleda

VOICE: Informativne emisije Prvog programa RTV-a skoro niko ne gleda
Gledanost Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) najniža je od kada se sprovodi merenje gledanosti, a pojedine emisije prošle nedelje nije gledao niti jedan gladalac, pokazala su najnovija istraživanja agencije AGB Nielsen Media Researć, a prenosi Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE).

Prema istraživanjima pomenute agencije u koje je VOICE imao uvid, Prvi program RTV-a je u periodu od 13. do 15. jula prosečno imao oko 4.000 gledalaca, što je 0,2 odsto ukupnog vojvođanskog televizijskog auditorijuma.

Tri godine ranije prosečan rejting Prvog programa iznosio je 0,89 odsto stanovnika Vojvodine starijih od četiri godine. Emisije Dnevnik u 5, Državni posao, Politbiro, Razglednice i Petkazanje imale su prosečan rejting od preko 50.000 gledalaca, a nekoliko Dnevnika u 5 gledalo je 104.000 gledalaca, piše VOICE (www.voice.org.rs).

Prema najnovijim istraživanjima agencije AGB Nielsen Media Researć, centralnu informativnu emisiju Dnevnik u 5, u subotu, 14. jula 2018, gledalo je 3.886 gledalaca. Sutradan je pomenutu emisiju ispratio 2.551 gledalac, što je svega 0,14 odsto građana Vojvodine koji su to vreme bili uz TV prijemnike.

U poređenju sa periodom pre velikih smena kompletnog uredništva Prvog programa RTV-a, maja 2016, to predstavlja drastičan pad gledanosti centralne informativne emisije pokrajinskog javnog medijskog servisa. Primera radi, Dnevnik u 5 je januara 2015. u proseku pratilo 77.762 gledalaca i to je tada bio ubedljivo najgledaniji sadržaj na Prvom program, piše VOICE.

Specijalnu emisija Ritam Exita 2018. u premijernom terminu od 19 sati prošle subote su gledala 144 gledaoca, dok je u nedelju emisiju ispratilo 772 gledalaca.

U tekstu se navodi da su podaci o gledanosti oba programa RTV-a svojevremeno analizirani svake nedelje na programskom kolegijumu kojem su u obavezi bili da prisustvuju svi urednici, ali od smena naovamo većina urednika praktično nema uvid u gledanost emisija.

Gledanost Dnevnika u 5, ali i Prvog programa u celosti, nije poznata ni članovima Programskog saveta, jer su im direktorka programa Sonja Kokotović i glavni i odgovorni urednik Nenad Ćaćić uskratili uvid u statistiku agencije AGB Nielsen Media Researć s obrazloženjem da tih podataka nema, piše VOICE.

"Analize kvaliteta i gledanosti Prvog programa RTV-a skoro i da nema od kada njime upravljaju Sonja Kokotović i Nenad Ćaćić. Uostalom, ko se danas uopšte još seća da je obrazloženje za smenu rukovodstva RTV-a u maju 2016. glasilo - pad gledanosti", navodi VOICE.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side