VOICE: Uprkos krivičnoj prijavi za ratne zločine, Svetozar Andrić funkcioner na Novom Beogradu
07.10.2019 Novi Sad

VOICE: Uprkos krivičnoj prijavi za ratne zločine, Svetozar Andrić funkcioner na Novom Beogradu

VOICE: Uprkos krivičnoj prijavi za ratne zločine, Svetozar Andrić  funkcioner na Novom Beogradu
Iako je prošlo više od godinu i po dana otkako je beogradski Fond za humanitarno pravo podneo Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) krivičnu prijavu protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) i još uvek aktuelnog zamenika predsednika Opštine Novi Beograd, do danas se ne zna da li je Tužilaštvo postupilo po toj krivičnoj prijavi, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"Krajem septembra navršilo se 27 godina od zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini, čije je otvaranje naredio upravo Andrić, a kroz koji je prošlo između dve i dve i po hiljade Bošnjaka. U logoru su zatočenici bili sistematski mučeni, silovani i likvidirani, a procenjuje se da ih je 160 pobijeno", navodi VOICE (www.voice.org.rs).

"Srbija, nažalost, nema nameru da ozbiljno pristupi bilo kakvom sudskom procesuiranju visokorangiranih osoba tokom rata. A Svetozar Andrić je samo jedan od primera", kazala je za VOICE istraživačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Jovana Kolarić.

Objasnila je da je na FHP-ovu urgenciju, iz TRZ-a odgovoreno da je postupajući tužilac otišao u penziju.

"Na našu urgenciju Tužilaštvo je odgovorilo da je predmet preuzeo drugi tužilac zbog penzionisanja prethodnog tužioca, pa se sada ovaj upoznaje sa sadržajem predmeta", navela je Jovana Kolarić.

U krivičnoj prijavi koju je FHP 2. marta 2018. podneo TRZ-u protiv Andrića zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini navodi se da je on bio komandant Birčanske brigade VRS, a kasnije načelnik Štaba Drinskog korpusa VRS-a.

Navodi se da je Andrić 28. maja 1992. naredio "iseljavanje" bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka, kao i da je već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992.

FHP u krivičnoj prijavi navodi i da je u maju i junu 1992, brigada kojom je komandovao Andrić proterala bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica. U martu naredne godine, pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica, piše u prijavi.

FHP je podsetio i na činjenicu da je ukazom predsednika Republike Srpske, na doživotnu robiju pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Andrić 14. jula 1995. imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vreme dok su još uvek trajale masovne egzekucije Bošnjaka, tokom srebreničkog genocida.

Svetozar Andrić bio je svedok odbrane pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ, Haški tribunal) u procesima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, gde je između ostalog rekao da mu je "savest čista".

Pretresno veće MKSJ-a u predmetu Karadžić zaključilo je da je Andriću "tokom svedočenja bilo u interesu da svoje lično učešće u događajima u Zvorniku minimizira", kao i da njegovo svedočenje u tom pogledu "karakterišu protivrečnosti, evazivnost i pokazatelji neiskrenosti".

"Imamo tendenciju da se svako pitanje odgovornosti za ratne zločine gura pod tepih. Posebno iz Ministarstva odbrane Srbije imamo tendenciju da to postaje 'tihi ponos', kao što kaže ministar Vulin. A kako može biti 'tihi ponos' to što je, na primer, Ministarstvo odbrane stalo iza izdavanje knjiga ratnih zločinaca poput Nebojše Pavkovića", upitala je Kolarić.

Svetozar Andrić je od 2016. zamenik predsednika opštine Novi Beograd, a na tu funkciju je izabran kao član Predsedništva Srpske narodne partije (SNP), na čijem sajtu danas više nema njegovog imena.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side