12.09.2018 Beograd

Vojni sindikat: Povećanje plata u VS, profesionalni vojnik će imati 55.000 dinara

Vojni sindikat: Povećanje plata u VS, profesionalni vojnik će imati 55.000 dinara
Vojni sindikat Srbije saopštio je večeras, pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane, da je pokrenut postupak usklađivanja zarada pripadnika Vojske Srbije (VS) sa zakonskim minimumom po kome osnovica za obračun plata u vojsci ne može biti niža od 75 odsto republičkog proseka.

Navodeći da je to bio jedan od razloga zbog kojih su prošle godine organizovali proteste, iz Vojnog sindikata su saopštili da će po njihovim saznanjima, "linijom komandovanja na potčinjene biti spuštena informacija u kojoj se navodi da će plata profesionalnog vojnika nakon ovog povećanja iznositi 55.000 dinara, sve u cilju sprečavanja odliva kadra".

"U slučaju da je ovo istina, plate zaposlenih bi prvi put od aprila 2000. godine dostigle zakonom garantovani minimum. Iz navedenog takođe po prvi put vidimo da je ozvaničen problem odliva kadra na koji Vojni sindikat Srbije ukazuje još od 2015.", stoji u saopštenju.

Sindikat je podsetio da je od 2000. do 2008. godine minimum zarade u Vojsci Srbije iznosio od tri do pet prosečnih plata u privredi, da bi se promenom Zakona o Vojsci spustio na 75 odsto prosečne zarade u Srbiji.

"Početkom primene novog zakona nikada nije ispoštovan minimum, koji je najbliži garantovanoj zaradi iznosio 71 odsto u januaru 2008. godine, da bi u međuvremenu pao čak i na 54 odsto od prosečne zarade", piše u saopštenju.

Iz Vojnog sindikata su odali priznanje Vladi Srbije na preduzimanju mera na očuvanju Vojske Srbije, ali su i naveli da u slučaju da do kraja kalendarske godine ne dođe do usklađivanja zarada, "mogu konstatovati da se radi o još jednoj manipulaciji nad zaposlenima u VS i celokupnom javnošću".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.09.2018, 16:41h Mikeni (5)

    Vojnik po ugovoru vec platu od profesora. Kakvo poniženje

  • 13.09.2018, 17:16h čin, po čin... (12)

    "Vojni sindikat: Povećanje plata u VS, profesionalni vojnik će imati 55.000 dinara..." ... - ... Onda se može reći da će potpukovnik imati bar 330.000 dinara mesečne plate...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side