Vojnih pretnji Srbiji više nema
13.09.2011 Beograd

Vojnih pretnji Srbiji više nema

Vojnih pretnji Srbiji više nema
Građani Srbije kao pretnje svojoj bezbednosti više ne vide vojne akcije već izumiranje stanovništva, otcepljenje Kosova, pogoršanje ekonomskog standarda i korupciju, nalazi su istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Direktorka te organizacije Sonja Stojanović ocenila je u razgovoru za Novi magazin da će glavni bezbednosni izazov u sledećem periodu biti akti individualnog i kolektivnog nasilja usmerenog ka državnim institucijama i manjinama.

"U kombinaciji sa percepcijom da su Srbi 'najveći gubitnici' dešavanja devedesetih, te da su za aktuelne nedaće krivi međunarodna zajednica i post-miloševićevske vlasti, verujem da će glavni bezbednosni izazov u sledećem periodu biti akti individualnog i kolektivnog nasilja usmerenog prema institucijama države i onima koji su različiti", ocenila je Stojanović.

U ostale izazove bezbednosti ona je uvrstila organizovani kriminal, korupciju, podeljena društva usled nasleđa devedesetih, urušene sisteme za odgovore na vanredne situacije i tome slično.

Kada je reč o eventualnoj opasnosti od terorizma, o kojoj se podigla prašina u javnosti pred 10. godišnjicu terorističkog napada na SAD, Stojanović kaže da ne vidi kojoj bi globalnoj terorističkoj grupi državne ustanove u Srbiji ili civili bili interesantna meta.

Stojanović smatra da ne treba ni na unutrašnjem planu kao pretnju etiketirati određene nacionalne manjine, pre svega Albance, jer to ne doprinosi smanjenju tenzija, već ih podiže.

"Rešenje za prevenciju kako etnički organizovanog, tako i nasilja inspirisanog ekonomskim i drugim razlikama, jeste uklanjanje uzroka za nezadovoljstvo i davanje legitimnog glasa svim grupama u jednom društvu. Ako želimo da izbegnemo izvoz nasilja iz regiona, potrebno je da sa svim relevantnim akterima, sviđali nam se ili ne, držimo otvorene i otčepljene kanale za komunikaciju", rekla je Stojanović.

Na pitanje kojim objektima u Srbiji su potrebne posebne mere zaštite, Stojanović je ukazala da su na osnovu iskustva iz drugih zemalja u kojima su ambasade SAD, Velike Britanije i Izraela najčešće bile mete, to objekti kojima su i u Beogradu potrebne posebne mere zaštite.

Te ambasade sada već čuvaju pripadnici najelitnije anti-teorirstičke jedinice MUP Srbije – SAJ, dok ostale ambasade, a i većinu državnih objekata čuvaju zaposleni u Upravi za obezbeđenje MUP-a.

O  lokalnim, regionalnim i svetskim bezbednosnim izazovima i mogućim rešenjima biće reči na Beogradskom bezbednosnom forumu koji će okupiti više od 300 domaćih i stranih zvaničnika evropskih država, predstavnika Evropske unije i NATO, istraživačkih i naučnih instituta, građanskog društva, parlamentaraca  i durgih.

Događaj će biti organizovan od 14. do 16. septembra u Domu vojske, a u njegovoj organizaciji učestvuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

autor: Mirjana Pantić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side