02.10.2019 Beograd

Vondraček: Ne može se očekivati da Češka povuče priznanje Kosova

Vondraček: Ne može se očekivati da Češka povuče priznanje Kosova Foto: PrtScn
Priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije imalo jedinstvenu podršku češkog društva, ali se ipak ne može očekivati povlačenje priznanja, izjavio je danas predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Radek Vondraček u Beogradu, u govoru na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

"Priznanje Kosova su u Češkoj pratili različiti sporovi i nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku. Poslanički dom je čak pozvao Vladu da se potrudi da nađe alternativno rešenje i da budućnost vidi kroz učlanjenje celog regiona u Evropsku Uniju. Parlament Vladi nije preporučio priznanje Kosova, ali je na kraju do toga došlo pod nekom vrstom pritiska i pod uticajem argumenata koji nisu bili precizni i ispravni, što je vreme pokazalo", objasnio je Vondraček.

On je rekao da bez obzira na nedavnu izjavu predsednika Miloša Zemana u Beogradu da bi Češka mogla da preispita priznanje Kosova, "ne možemo očekivati korenitu promenu stava češke vlade o pitanju Kosova jer, po mišljenju mnogih eksperata, to nije moguće".

Vondraček je ponovio da Češka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj Uniji, jer "istorija jasno pokazala da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a balkanska stabilnost nije moguća bez uključenja Srbije".

Podsetio je da je Srbija podržavala Češku "na svim istorijskim prekretnicama" i rekao da očekuje sve jaču privrednu saradnju.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da od Češke očekuje nastavak podrške za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine radi nalaženja kompromisnog rešenja.

Ona je zahvalila Češkoj za podršku širenju članstva Evropske Unije i pozvala Vondarčeka na zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu.

Gojković i Vondarček su u Holu Skupštine Srbije razgledali izložbu fotografija povodom 30. godišnjice "Plišane revolucije".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side