Vrbas: Crnogorski jezik korak bliže službenoj upotrebi
19.12.2013 Vrbas

Vrbas: Crnogorski jezik korak bliže službenoj upotrebi

Vrbas: Crnogorski jezik korak bliže službenoj upotrebi
Zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, kao i Preporuka Pokrajinskog ombudsmana po tom pitanju, biće razmotreni na prvoj narednoj sednici Opštinskog veća, saopštila je danas Crnogorska partija.

Crnogorska partija uputila je 5. decembra ove godine zahtev Opštinskom veću Vrbasa da pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

Takođe, Pokrajinski ombudsman je u postupku pokrenutom po predstavci predsednika te partije 19. septembra ove godine uputio Opštinskom veću Preporuku o razmatranju izmene Statuta opštine i uvođenju u službenu upotrebu crnogorskog jezika u Vrbasu. 

U Preporuci se navodi da je potrebno da Opštinsko veće Vrbasa, kao ovlašćeni predlagač, uputi Skupštini opštine Vrbas na razmatranje i donošenje Predlog odluke o izmenama i dopunama Statuta opštine kojima će se uskladiti sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama.

"Izmenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, na teritoriji opštine će se uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo", navodi se u preporuci.

autor: VPS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side