05.07.2012 Beograd

Vršnjačko nasilje: Mladi i bezdušni

Vršnjačko nasilje: Mladi i bezdušni
Samo u 2011. godini u Srbiji je zbog počinjenih krivičnih ili prekršajnih dela, nasilničkog ponašanja ili remećenja javnog reda, evidentirano preko 15.000 maloletnih prekršilaca.

Podaci su podjednako rečiti i surovi: od 2005. do 2012. godine broj krivičnih dela koja su počinili mlađi od 18 godina porastao je više od pet puta, a posebno poražavajuće saznanje je da su nasilnici svake godine sve mlađi i agresivniji. Ujedno, istraživanja su pokazala da su sve učestalija vršnjačka nasilja u školama, a da u njima prednjače učenici završnih razreda osnovnih škola.

Gotovo je nemoguće razvrstati oblike nasilja na ona koja su počinjena među vršnjacima u obrazovnim ustanovama, od prekršajnih ili krivičnih dela koja su nevezana za njih. Prema podacima beogradskog Okružnog suda, sada davne 2004. godine maloletnici su izvršili oko 300 krivičnih dela, dok je već 2008. godine taj broj porastao na preko 1.200! Samo od 2007. do 2009. maloletnici su izvršili čak 15 ubistava, 36 u pokušaju, 25 silovanja i naneli preko 400 teških telesnih povreda.

Ukorenjenu naviku da društvo, a pre svega porodica, od škola očekuje da reši probleme sa nasiljem, psiholozi vide kao omču oko vrata, nikako kao realno rešenje sve učestalijeg vršnjačkog nasilja sa sve težim posledicama.

„Škola nije uspela u situaciji da nadomesti funkciju porodice u smislu disciplinovanja dece, a porodica to očigledno očekuje. Način na koji roditelji reaguju često pokazuje da misle da škola treba da ispuni neke obaveze koje pripadaju njima. S obzirom na to da su generacije izložene nasilju u životu ili u medijima, mladi imaju utisak da svoje ciljeve mogu i smeju da postignu agresivnim ponašanjem. Za rešenje problema, pored obnove uloge porodice i škole, neophodno je da se kao društvo posvetimo deci i konačno promenimo sistem vrednosti koji na njih prenosimo“, kaže socijalni psiholog Zoran Musterović.

Policija se nerado oglašava ovim povodom, sugerišući da podaci kazuju sve, a da policajci često jednostavno ne mogu da reaguju na odgovarajući način. Nezvanično, policajci objašnjavaju da u radu s maloletnim prestupnicima imaju velikih ograničenja. Na primer, tokom privođenja policajac nikada ne sme da ide u uniformi, službenim automobilom, već samo u pratnji roditelja s kojima pre toga mora da razgovara. Kao ilustraciju, odnosno posledicu svojih ograničenja, navode krajnje uznemirujući podatak: prema podacima MUP-a prošle godine su 6.925 krivičnih dela izvršili maloletnici, odnosno 7,9 odsto svih krivičnih dela. Ukupno je procesuirano 3.986 maloletnika.

Kad je reč o porodici, iskustva policije pokazuju da nasilnici i delinkventi najčešće dolaze iz porodica u kojima su roditelji poznati policiji po kriminalnim aktivnostima ili alkoholizmu. S druge strane, zapaženo je da nasilnici i prestupnici iz bogatijih porodica ne čine krivična dela zbog materijalne dobiti, već je u pitanju psihološki fenomen dokazivanja među vršnjacima ili proste obesti.

Iako statistika nedvosmisleno govori da je najviše nasilja evidentirano u Beogradu, ni drugi gradovi nisu pošteđeni. Prošlegodine u Novom Sadu protiv 1.770 maloletnika vođeno je 1.057 krivičnih postupaka, a u ogromnom porastu su teške krađe, razbojništva i nasilnička ponašanja. Ništa bolja situacija nije ni u Čačku, Nišu, Pirotu, Zaječaru, Užicu... Prema Krivičnom zakonu, deci do 14 godina, bez obzira na vrstu krivičnog dela, ne izriču se sudske kazne. Socijalni radnici, kao i policija, smatraju da bi izricanje strožih kaznenih mera znatno doprinelo rešavanju ovog gorućeg problema, ali sudije uveravaju da ih upravo zakon ograničava u izricanju strožih kazni.

Na pitanje u kojoj fazi informacije o vršnjačkom nasilju u školama dolaze do institucije Zaštitnika građana, Tamara Lukšić Orlandić kaže:

„Jedino kada neki roditelj podnese pritužbu ili to saznamo iz medija. Roditelji se jave kada ne uspeju da reše problem u školi, a tada je u velikom broju slučajeva prošlo i nekoliko meseci od nasilja. Mi uvek odmotavamo klupče o događajima koji su se davno desili“.

Sociolog Olivera Pavićević iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja kaže: „Najvažniji su kvalitetni porodični odnosi. Deca koja su emocionalno zanemarena rastu uz svađu roditelja ili u porodicama gde je prisutno nasilje ili alkoholizam, pa kasnije to ispoljavaju kroz neprilagođenost zahtevima društva. To znači da krše zakon, skloni su nasilju, nemaju autoritet, niti strah od nečega. Toga je sve više i možemo očekivati da će se u policijskim izveštajima sve češće nalaziti tinejdžeri od 14 do 18 godina“.

Slučaj Alekse Jankovića

Ogroman broj komentara čitalaca izazvao je tekst iz prošlog broja Novog magazina o tragičnoj sudbini četrnaestogodišnjeg Alekse Jankovića koji se ubio 10. maja prošle godine pošto ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo duže od osam meseci.

Uznemirenje i revolt posebno su usmereni na odluku sudije Prekršajnog suda u Nišu kojom su Osnovna škola „Sreten Mladenović Mika“ i bivša direktorka škole osuđeni na novčane kazne od 500.000 i 50.000 dinara. Prema navodima suda, škola i direktorka su krivi jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. godine uopšte nisu, ili nisu blagovremeno preduzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (32) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.07.2012, 15:30h Anđela (2)

  Pa jel novi(stari)ministar ima nešto da kaže o ovome ili ne čita Novi Magazin pa je to u redu?

 • 10.07.2012, 21:11h Bogdan

  Stari ministar će biti novi ministar prosvete,rešili danas.Izgleda da je Aleksin grob malo ?

 • 10.07.2012, 18:05h ja

  Nemam komentara na sve ovo , sta reci . Mala je kazna kojom je direktorka osudjena , treba njoj da se oduzme licenca za rad , zxa dalji zivot . Ali ne samo njoj vec i i jos nekim nastavnicima koji RADE u skoli . Sta je bilo sa skolskim policajcem ...ko njega stiti? Zasto o tome ne piseste i to ne ispitate , zasto i tog skolskog policajca ne objavite da vidimo ko je taj mangup ... ima li on decu ?

 • 9.07.2012, 22:28h Jasna (1)

  Ovakvi propusti naseg prosvetnog sistema su nedopustivi!!! Razumem da su prosvetni radnici (i sama sam jedan od njih) nezadovoljni platama, ali to ne sme da se odrazi na rad sa decom, a NI SLUCANO NE SME POSTATI IGRA EMOCIJAMA JEDNOG TINEJDZERA!!! Onaj ko nije sposoban da se nosi sa zahtevnim radom predavaca, vaspitaca i edukatora nasih buducih generacija, trebalo bi da se prekvalifikuje na neko manje odgovorno radno mesto. Izgubljen zivot jednog tinejdzera je nenadoknadiv gubitak, kako za porodicu, tako i za citavo drustvo!!! Srbijo, osvesti se, natalitet ti opada; gubis mlade kvalitetne ljude!!! U ime kvalitetnog prosvetnog sistema i u ime buducih generacija skolaraca, zahtevam OTKAZ ZA SVE KOJI "uopste nisu ili nisu blagovremeno preduzeli bilo kakve ili odgovarajuce mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u slucaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja."

 • 8.07.2012, 22:23h Aleksandar

  Da je ovo država kakva nije ovakve tragedije se ne bi dešavale a i kada bi se desilo čitav sistem bi se alarmirao i učinio sve da se brzo i efikasno reši problem sa jasnom porukom za eventualne naredne.Ovako ostaje da čitamo kako mrcvare i iživljavaju se nad Aleksinim roditeljima,ubijajuči im dete po drugi put!Sramota,stidi se Srbijo.

 • 8.07.2012, 16:53h Majka

  Nemam nameru da dužim.Nemam primedbu na presudu jer je zakonski kazna maksimalna ali sam UZNEMIRENA I IZREVOLTIRANA kada sam pročitala da svi osuđeni i dalje rade u školi.To je katastrofa i to je užas.Oni se time rugaju Aleksinim roditeljima i svim drugim roditeljima.Na sve to imaju podršku tih iz te famozne školske uprave koji ih štite jasno nam stavljajući do znanja svima NE ZANOSITE SE,NIŠTA NAM NE MOŽETE. DA LI IM NIŠTA NE MOŽEMO ? To je naše najveće uznemirenje i revolt i mnogim drugim roditeljima sa kojima smo razgovarali u vezi ovog slučaja. Sva podrška roditeljima Alekse da izdrže u neravnopravnoj borbi sa kriminalcima i decoubicama.Da ne dozvole sebi da urade nešto nepromišljeno u trenutku besa ovim ljudskim gnjidama koji možda to i priželjkuju i na taj način operu sebe.Budite jaki,nemate izbora.

 • 8.07.2012, 13:40h Top

  Svi daju neke komentare,počev od vaših sagovornika u tekstovima kako na temu povećanog nasilništva među maloletnicima tako i u vezi slučaja samoubistva malog Alekse.Ovo drugo izaziva duboke emocije i gnev roditelja pre svega zato što ljude boli nepravda a pogotovo kada je gubitak deteta u pitanju.Oni su tu nemoćni da idu dalje i više od toga kao i ja uostalom pa svojim komentarom dajemo kao neku podršku.Zašto onda ne pitate nekog ko je u organima i institucijama koji mogu i imaju ovlašćenja da preduzmu nešto? Recimo javnog tužioca koji može da ispita ponovo ceo slučaj i na osnovu presude prekršajnog suda podigne krivične prijave protiv škole i direktora a pre svega protiv onih koji su ih štitili tj. pokušali da prikriju ceo ovaj slučaj iz školske uprave Niša o čemu ste i pisali u prošlom broju.Mislim da ti pojedinci iz te uprave trebaju možda čak i veće kazne da dobiju zbog podlosti svojih namera zbog kojih izgleda neće nikada snositi krivičnu odgovornost. Takođe vrlo kompetentan sagovornik vam može biti neko iz Ministarstva prosvete a vidim iz tekstova da i policija treba da da neke odgovore.Poštujem rad Zaštitnika građana koji je još pre odluke suda utvrdio propuste škole ali uzalud kada ta ista škola ima omalovažavajući stav prema ovom organu,koji doduše ima uska ovlašćenja pa im i ne mogu ništa osim tih nekih preporuka za koje opet ovi lisci znaju i bezobzirno teraju po svome jer im očito neko daje podršku da se ponašaju tako bezobzirno.

 • 8.07.2012, 01:01h Jasmina

  Kazete mladi i bezdusni.Ko ih je nacinio takvim?Ne mora da idemo dublje i dalje za odgovor.O jednom primeru pisete drugi broj za redom.Tu su odgovori ali niko ne reaguje od odgovornih.Zato ce klinci biti jos bezdusniji i jos suroviji.Ako se jedan ministar prosvete ne oglasava ni jednom recenicom a njegovu skolu i direktora sud je oglasio krivim za propuste i smrt deteta,o cemu mi onda pricamo?Samoubistvo Alekse iz Nisa treba da bude prekretnica u borbi protiv vrsnjackog nasilja i ozbiljnog pristupa i rada sa decom po skolama.

 • 7.07.2012, 22:19h Bogdan

  Sve pohvale za NOVI MAGAZIN koji je primer kako se na jedan veoma profesionalan i ozbiljan način prilazi temi koja ima duboku pozadinu i problematiku u našem društvu.Nadam se da ćete istrajati na tome jer tema o kojoj pišete tiče se naše budućnosti,naše dece.

 • 7.07.2012, 21:48h Anđela

  Sistem poremećenih vrednosti utiče na sve pore društva.Problem vršnjačkog nasilja je upravo nastao na tim poremećenim vrednostima.Tačnije taj problem je uvek bio prisutan ali je poslednjih godina kulminirao jer su nenormalne pojave u našem društvu iz dana u dan sve veće i postaju normalna pojava.Nismo mi jedini sa tim problemom ali drugi to rešavaju efikasnije pre svega strožijim zakonom i primenom istog.Potencijalni nasilnik kao i njegov roditelj će u startu znati da ga očekuje drakonska kazna u slučaju nasilja ili kriminalnih radnji pa nek izvole.Pritisak će time biti veći na porodicu da veću pažnju posvećuje vaspitanju svoje dece.Ovim na žalost tragičnim primerom iz Niša sistem pokazuje koliko beži od rešenja problema.Male zakonske kazne prema nasilnicima i onima koji to nisu sprečili u ovom slučaju škola i direktor samo su primer toga.Da ne govorimo o tome što sistem ćuti jer pregovori o sastavu vlade su u toku.Time samo pokazuju da su im lični interesi uvek ispred opšteg pa makar i deca bila u pitanju. Rešenje problema je u samom sistemu i koliko on želi da to promeni.Naravno sistem to može da reši ali bi morao da počne prvo od sebe i tu se završava svaka dalja diskusija.Mnogo je lakše deklarisati se sa jakim rečima i na papiru nego to primeniti u praksi.

 • 7.07.2012, 20:17h nast.D

  Škola ne može nadomestiti ulogu porodice niti bilo ko može nadomestiti ulogu porodice.Ne znam zašto se uopšte to postavlja kao pitanje ili provlači kao obaveza.Čemu traženje rešenja u prebacivanju odgovornosti i obaveze kada je sve jednostavno a to je da svako radi samo svoj posao,ali da ga radi.Škola mora da primeti promene ponašanja učenika preko razrednog starešine,ostalih nastavnika,samih učenika i roditelja i stručne službe pre svega jer čemu onda služe ti psiholozi i pedagozi u školama!?Na sve to poslednjih godina imaju i pomoć školskog policajca. Škola je dužna da prijavi nasilje u školi kao što je običan građanin dužan da prijavi nasilje na ulici ili komšiluku.Tu bi bio banalno kraj priče. Međutim kada se u to umešaju rođačko-komšijski,mito i korupcijski odnosi sa nastavnicima ili direktorima koji su u dobrim odnosima npr.sa roditeljima nasilnika već nastaje problem.Kako da direktor škole prijavi nasilnika kada je od njegovih roditelja dobio recimo popust od 99% da pazari u njihovoj prodavnici?Ostala deca to vide i znaju i to onda ide lančano i tu onda škola gubi svaki smisao kao vaspitna ustanova. Samonametanje prevelikih zahteva od škole dolazi iz same škole kao opravdanje. Oni su ti koji imaju najviše propusta u radu i vaspitanju dece.Oni su drugi loš primer posle roditelja koji deca svakodnevno vide i susreću sa njim. Ubiše se od kukanja kako su im ruke vezane zakonom i kako su nemoćni da bilo šta pokrenu od smanjenja ocene iz vladanja,ukora do isključenja problematičnog učenika iz škole.To su najveće moguće gluposti jer zakon je precizan potpomognut protokolom koji je do detalja predvideo sve moguće opcije i postupke. Umetnici smo da prosto rešenje problema zakomplikujemo a to se vrlo svesno radi da bi se problem samo podjednako rasporedio i skinula odgovornost sa škola.

 • 7.07.2012, 15:35h Žarulja

  Jedno hipotetičko pitanje za Ministra prosvete.Da li bi vi gospodine Obradoviću isto ovako ćutali kao što sada ćutite da se vašem detetu,ne daj bože kojim slučajem desilo to što se desilo Aleksi ili nekom vašem rođaku,prijatelju,kolegi iz stranke?Odgovor svi znamo ali sam siguna da se to nije moglo i nikako ne može desiti jer vaša i njihova deca idu u strane i privatne škole gde je sve uređeno,gde nastavnici moraju da rade svoj posao,gde direktori moraju da polažu račune i nisu bahati kao u ovim školama za široke narodne mase.Ali ako uzmemo u obzir da ste vi više dekan na čuvenom “sega-mega”Trend univerzitetu za tričavih 4-5 hiljada evra mesečno onda je i razumljivo što niste toliko zainteresovani za sve ovo.Ipak bi nekada nekome morali da objasnite neke stvari jer ovi podaci o porastu kriminaliteta i nasilja među maloletnicima idu i vama na dušu,pa vi ste ministar od 2008.godine.Naravno da ne možete i sigurno niste za sve krivi ali nikako niste ni bezgrešni u moru ovih frapantnih podataka koje sam pročitala u tekstu.Ne znam samo da li mislite da smo mi obični ljudi toliko glupi da ne znamo o basnoslovno potrošenim parama na kampanju škola bez nasilja koja nije dala nikakve ili gotovo nikakve rezultate,osim naravno onih doteranih kao paravan za pranje uzalud potrošenog novca u šta ste nas bezuspešno ubeđivali.U prilog tome ide i katastrofalan statistički podatak,ali onaj nezavistan i realan sa terena.O tome su govorila i sama deca aktivisti Panela mladih iz epicentra dešavanja,njih niste mogli kupiti mada im niste ništa ni ponudili.Naravno,mi bednici i golje ćemo i dalje lajati,bar ovde to možemo a vi ćete i dalje po svome,vaša deca nemaju tih problema!

 • 7.07.2012, 14:29h Aleksandra

  Građani ove zemlje su kivni na sistem koji ih svakodnevnim dešavanjima u društvu uverava da će im biti samo gore jer nemaju nameru išta da menjaju.Otud i toliko komentara,doduše iznenađujuće veliki broj za mene jer smo postali letargično depresivni i gotovo nezaintereovani za „tuđe“ tragedije koje su postale svakodnevica.Tuđe sam stavila pod navodnicima zato što ova smrt Alekse iz Niša nije tuđa tragedija,to je i tragedija svih nas kojima deca idu u školu jer upravo to je moglo da se desi svakome od nas jer ova tragedija je uzrokovana isključivim i velikm propustima sistema.Ipak sa druge strane pedesetak komentara je ništa u odnosu na razlog tragedije kao i dešavanja nakon toga kada je isti taj sistem to pokušao i pokušava da prikrije.Opravdanje tražim i u tome što mnogi nemaju 150 dinara za časopis pa su pročitali samo delimično online izdanje. Koliko vidim ništa se nije promenilo nakon sudskog epiloga niti je ko dobio otkaz u školi,niti je ministarstvo reagovalo.Novi Magazin koji je kao ozbiljan nedeljnik svojim tekstovima u vezi ovog slučaja i uopšte maloletničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja u školama preuzeo ulogu nekoga ko hoće da bar pokuša da stvari istera do kraja.Nemojte samo da i vas kupe nekom nagradom iz ministarstva prosvete i da vam time zapuše usta.A sud,na koji neki pucaju zbog presude je bar jedini od institucija poslao kakvu takvu poruku.Poruka se treba ogledati u maksimalnoj kazni(kažu da jeste za prekršajni postupak) i to podvlačim,maksimalna.Slažem se sa komentarom vašeg advokata u tekstu da je ona gotovo smešna u odnosu na učinjene propuste direktorke i škole koje su odvele u smrt Aleksu ali je po meni sud u svom domenu uradio sve.Kada bi svako u svom domenu uradio sve onda bi se mnogo toga promenilo.Da sada ministarstvo prosvete sankcioniše školu i direktorku i da tužilaštvo pokrene krivičnu odgovornost istih a vlada koje nema pooštri zakone i kazne za maloletne delikvente i njihove roditelje mi bi sigurna sam,već sledeće godine u ovo vreme čitali o rapidnom smanjenju nasilja i kriminala među maloletnicima o čemu pišete u ovom broju. Ali od toga nema ništa,jer bi morali od sebe da pođu a to se nedešava u zemlji Srbiji.Zato se bojim da nam se ne desi još neki Aleksa.Molim se da ne budem u pravu jer samo nam je molitva ostala a i ovi crveni u boga ne veruju!

 • 7.07.2012, 01:59h Nikola

  Samo me jedna stvar interesuje.Da li će ova naša država preći preko ovog dečijeg groba kao što je prešla i preko hiljadu drugih stvari?Jednostavno moj razum ne može ili ne želi da veruje u to pa makar bio svestan da živim u Srbiji, jer to prosto nije normalno pa makar i kazna bila maksimalna kao što to neki sudija ovde u komentarima napisa.Novčane kazne koje će da plati država i to je maksimalne kazna?Bruka,sramota i ruglo što reče vaš advokat u tekstu!Otac sam dva deteta školskog uzrasta zato sam i pažljivo čitao tekst u prošlom i ovom broju pa mi to daje za pravo da napišem šta treba da uradi država ako misli da se ovo više ne ponavlja: 1. Momentalni otkazi za sve koji su imali propusta u ovom slučaju jer je prekršajni sud to i ustanovio,kao i zaštitnik građana kao i prosvetna inspekcija. 2. Da ih primora(kroz odbijanje od plate ili sl) da sami plate pun iznos kazne koju im je odredio prekršajni sud. 3. Zabrana rada u prosveti,trajna ili vremenska,kao što to rade nesavesnim doktorima koji za razliku od ovih iz škole bar pokušavaju da spasu nečiji život. 4. Podizanje krivične prijave protiv istih,pa neka osnovni sud odluči da li su samo za novčane kazne ili za zatvor.Takođe posebne krivične prijave protiv onih koji su hteli da prikriju ceo ovaj slučaj i vršili opstrukciju suđenja,neke od njih ste i prozvali što je poseban utisak ostavilo na mene jer kod nas nije primereno biti otvoren i konkretan. 5.Podneti krivičnu prijavu protiv školskog policajca i ostalih iz policije koji su takođe imali propuste i to utvrđene od ljudi iz policije. Samo tako se vraća poverenje u institucije i šalje jasna poruka ljudima,deci,prosvetarima.

 • 7.07.2012, 00:50h Kokan

  Kažete ogroman broj komentara je bio o tragičnoj smrti dečaka Alekse.Zašto je to tako?Nepravda i deca su još jedine stvari na koje smo osetljivi.Nepravda je na svakom koraku ali ovakva sramota u vidu nekažnjavanja onih koji Aleksi nisu hteli da pomognu iz njihovih razloga je neviđena i gotovo frustrirajuća da ide do granice besa.Sve to se dosoljava ćutanjem ministarstva prosvete,čitaj zataškavanjem.Ovih dana čitam u dnevnoj štampi,kažu oglasiće se ali tek kada presuda bude pravosnažna!Znači li to da ćemo na to oglašavanje čekati godinama poznavajući naše sudstvo ?Pa da,nema potrebe za žurbom,ipak je samo jedno dete do sada mrtvo a i ovi iz škole su članovi raznih partija i što bi se oni zamerali međusobno?

 • 6.07.2012, 22:13h nesretnik (1)

  Ovo je drustvo puno komentara, a bez volje da se dela. Samari su zabranjeni, kritike su neproduktivne, mozda detetu postovati neke filmove na fejs kako bi lajkovsli i bili tolerantniji. A da, zlostavljani jos nemaju fiksni telefon, pa su izospsteni i ismejani od vrsnjaka... Zgrozimo se i potom zaboravimo... sta sam hteo da kazem... a o cemu se u stvari u ovom tekstu radi? O nama - Budjenje!!!

 • 6.07.2012, 18:34h Emilija

  Nasilje i kriminal koji se dešava među maloletnicima je samo proizvod ovog društva koje nezadrživo srlja u propast.Ovo je samo kap u moru katastrofalnog stanja ovog društva koje uopšte ne razmišlja o budućnosti.Zato će svaki naredni period biti teži jer mi smo zemlja koja se vraća u prošlost i koja grabi krupnim koracima ali nazad.Zato naši omladinci ili su na dobrom putu da budu delikventi jer ostanu li u ovoj zemlji neće sutra imati za hleb ili planove za budućnost vezuju isključivo bežanjem iz ove propale i opljačkane zemlje.Primere pljačke,korupcije,mita,nemorala,ostalog kriminala,nerada imaju na svakom koraku,počev od političkog establišmenta,policije pa do škole gde trebaju da ih vaspitavaju i obrazuju.Porodicu sam namerno ispustila jer ona je razorena još devedesetih godina,ovih dana će ekipa toga doba i da je definitivno overi! U tom smislu škola ne može mnogo da promeni ovu situaciju jer je i ona inficirana svim boljkama ovog društva.Takođe,mnogima i ne odgovara da se ona i izleči.Postavljanje glupih ali poslušnih partijskih ljudi na čela škola,uprava,fakulteta je primer.Neke druge primere ne treba navoditi jer su na svakom koraku. Sve u svemu,mislim da mi ipak imamo dobru decu,čak više nego dobru u kakvom okruženju žive i kakve primere imaju !

 • 6.07.2012, 18:04h Laki

  Ako je to tako kako kažu pravnici u vašem štampanom izdanju,doći ćemo u jednu paradoksalnu situaciju koja ima prizvuke morbidnosti. A to je da će na indirektan način Aleksini roditelji platiti kaznu !Jer ako će kazna škole i direktorke biti plaćena iz budžeta,deo para koji se njima odbija kroz poreze će otići na kaznu dželatima njihovog sina!

 • 6.07.2012, 14:21h Danica

  Svi su oni jako dobro sve to videli. Ta slika o nasilju im je bila skoro svakog dana pred ocima. Mogli su to da sprece. Mogli su, ali nisu zeleli. To sigurno nije bio prvi put. Sigurno su mnogo puta sprecili nasilje kako ne bi doslo do ovog, dokle je doslo sa Aleksom. Treba ih biti sramota. Verovatno ih grize savest. Ipak su ga oni ubili. A koliko ja znam za ubistvo se ide u zatvor, koliko ja znam!? Sta se toliko ceka? STA?! Da li oni imaju svoju decu? Da li je njima ikad palo na pamet kako se sad Aleksini roditelji osecaju? Koliko im je trebalo da ponovo stanu na noge i punom snagom krenu dalje i da se bore za pravdu svoga sina!? Ne mogu se ni ja pohvaliti svojom skolom, jer i u njoj ima nasilja. Da,da dobro ste procitali. I svakoj skoli ima, bas zbog toga sto prosvetni radnici ne rade svoj posao. Pa ljudi, nije sve u parama! Da nisu mislili o tome kako da se docepaju vece plate i bolje pozicije u skoli, da su gledali decu i vaspitavali ih mozda do svega ovoga ne bi ni doslo!? A ministarstvo? Sta oni cekaju? Jos najmanje 2-3 ovakva slucaja da bi se oglasili? Stvarno neverovatno. Covek posle svega ovoga, prosto, ostane bez teksta. Ostala sam i ja. I prosto mi je zao sto su takvi ljudi uopste sa nama! Sve pohvale za NoviMagazin, i mnogo vam hvala, jer mnogo pomazete u daljoj borbi za Aleksu. I verujem da su i njegovi roditelji srecni jer ima i onih koji ih podrzavaju i koji im pomazu. Teta Gago, cika Bojane, znate da vas mnogo volim i verujem da cete uspeti, jer vi ste jaki ljudi!

 • 6.07.2012, 14:10h Mića i Lela

  Moram da stavim komentar zbog moje dece.Ovo morate da isterate do kraja jer ako sada prođe bez ozbiljnijih kazni i poruka onda ćemo samo odložiti problem ! Nije smisao da li će neko dobiti otkaz ili ne ,već da li neko takav može uopšte da radi sa decom u obrazovnoj i vaspitnoj ustanovi !

 • 6.07.2012, 14:09h Jovana

  Koliko cesto pratim ovaj slucaj,direktorka skole i skola kaznjeni su maksimalnom kaznom.I tu niko nista ne moze , i nije mi jasno da ministarstvo prosvete uopste ne reaguje ni jednog trenutka ili sam propustila nesto ?

 • 6.07.2012, 14:07h V

  Nije jasno da ministarstvo prosvete ne reaguje.

 • 6.07.2012, 13:45h Teo

  Radim u sudstvu. Član 45.Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je zakon kojeg se sud držao u ovom postupku i na osnovu izrečene kazne zaključujem da je to Član 161.istog zakona.Ne vidim razloga da se sudu daju bilo koje primedbe jer je sud zaključujem na osnovu novčane kazne,maksimalnom kaznom kaznio školu i direktorku.Moram da napomenem da faktički sud time nije uzeo ni jednu olakšavajuću okolnost okrivljenima u obzir i da su oni prekršili desetine Stavova pomenutog Člana 45. Ne branim branšu ali Zakon je jednostavno takav kao i kazne.Na osnovu pisanja u medijima i ovoga ovde što sam pročitao ne bih da donosim svoj sud ali s’obzirom da je izrečena maksimalna kazna,što se u velikom procentu i potvrđuju priče u medijima,mišljenja sam da je ovaj process pre bio za pokretanje krivične prijave,gde su zakonske kazne daleko rigoroznije i teže,do zatvorske.

 • 6.07.2012, 09:47h Danko B. Marin

  Psihopatologija izvorište ima u društvu, dečica nisu kriva - radio sam u osnovnim školama i uverio se ...

 • 5.07.2012, 22:08h Rade (3)

  Svima krivicne prijave - zlostavljanje deteta i propust maltretiranja deteta kriminalnih akata. Nikakve prekrsajne, nego krivicna prijava mora da se podnese protiv svih. U koliko se bilo ko nadje krivim, gubljenjem licenci za rad sa decom i drustvom i robija! Odsteta roditeljima u prekrsajnom odnosno civilnom sudu!

 • 5.07.2012, 22:02h Stojan

  Zgrožen sam! Da je pola istina, jezivo je. Na žalost nisam iznenađen. Veruje da se po školama, kao i u celom društvu, događaju i jezivije stvari. Opis atmosfere u školi me podseća i na atmosferu koju sam i svojim očima gledao kada sam bio srednjoškolac ili osnovac. Direktori koji se bahate, psiholozi koji ništa ne rade, nastavnici i profesori koji su većinom nervozni i gledaju da direktoru na žulj ne stanu. Jezivo. Saosećam sa roditeljima. Zaista me je potresla ova priča.

 • 5.07.2012, 22:00h Stefan

  pa sta se cudite? to su "nasa deca" to su oni sto prebijaju prolaznike, bodu ljude na beerfestu, tuku svoje vrsnjake, maltretiraju devojcice i zlostavljaju zivotinje. mene samo zanima kakvi su to roditelji i cemu (ne)uce svoju decu? jadna je ova zemlja sa ovakvim mladim narastajem!

 • 5.07.2012, 21:59h Milan

  Da li ovde postoji neki organ koji bi pokrenuo istragu i bulumentu na celu sa direktorkom strpao u zatvor.Ovo je necuveno, ovo je strasno.Ovo je da covek pobesni dok cita.Nadam se da ce se naci neko u Nisu od normalnih i besnih ljudi zbog smrti ovog deteta i oblepiti ceo grad Nis decakovom fotografijom i podici Nis na noge.Nemam reci.Omladino, ljudi, na noge.

 • 5.07.2012, 21:57h Nislika

  U Nisu je ovo tabu tema ,radim u skoli i kad neko pomene slucaj Alekse svi samo slezu ramenima i cute.Govori se da je decak bio strahovito maltretiran od mnogih u skoli.Imam kontakte sa jednom nastavnicom iz te skole ,ona je u grcu i strahu,boje se da ce izgubiti posao.Iskreno mislim da moraju biti kaznjeni.

 • 5.07.2012, 21:51h Milena (1)

  ZAR SE MINISTAR JOS NIJE OGLASIO POVODOM OVOG SLUCAJA?

 • 5.07.2012, 21:48h Kika

  Postovani svaka cast sto reseno obradjujete ovu temu.Porazavajuce je sto neki mediji u ovoj potresnoj prici o decaku vide senzaciju i dobar tiraz a problem i njegovo resenje ostaje mrtvo slovo. Bitno je jer smo svi mi nekom roditelji da istrajete i naterate odgovorne da dovoljno kazne pocinioce i sve one cijim je nemarom stradalo ovo dete.Kazna ce biti visoka i dovoljna opomena nekim nezainteresovanim foteljasima da ne upropaste jos necije dete.

 • 5.07.2012, 21:45h Bane (1)

  Koliko pratim ovaj slucaj,skola i direktorka su kaznjeni maksimalnom kaznom.I tu se nista ne moze ali mi nije jasno da ministarstvo prosvete ne reaguje ni jednog trenutka ili sam ja nesto propustila? Takodje znam i da je zastitnica gradjana ustanovila iste propuste ai prosvetna inspekcija takodje.I niko nista,koliko znam svi rade cak u istoj skoli,bez ikakvih problema

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw