16.04.2018 | 12:41h ► 18:43h Beograd

Vučić: Nisam siguran da ću rešenje za Kosovo punuditi krajem aprila

Vučić: Nisam siguran da ću rešenje za Kosovo punuditi krajem aprila Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da će krajem aprila punuditi svoje rešenje za Kosovo, ali da može da garantuje da će vredno raditi da bude postignuto kompromisno rešenje. Vučić je posle sastanka sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom rekao da rešenje za Kosovo "neće biti bezbolno za Srbe".

"Sa kojim god predlogom da izađemo, on će biti dočekan na nož, kako u okruženju, Evropu i svetu, tako i u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije više puta je najavljivao da će rešenje za Kosovo predstaviti javnosti krajem aprila, zbog čega je prošle godine u oktobru pokrenuo unutrašnji dijalog.

Vučić je istakao da koje god rešenje ponudi, da ono prvo treba da "pobedi na referendumu u zemlji".

"Nije meni cilj da nešto kažem da zadovoljim nekoga na zapadu, a da do rešenja ne dođemo, već da zadovoljim građane Srbije i da do rešenja dođemo", naglasio je predsednik.

On je ponovio da se protivi ideji "zamrznutog konflikta", jer ne želi da ostavlja probleme budućim generacijama.

"Od toga što ćemo da čekamo bolja vremena, samo ćemo da dočekamo neka lošija i gora vremena", ocenio je predsednik i dodao da je rešenje treba tražiti dijalogom kako bi se došlo do kompromisnog rešenja.

"Ne želim da građani budu poniženi rešenjem i ja ću se u skladu sa tim odnosti racionalno, pragamično, odgovorno i hrabrao", rekao je Vučić.

On nije želeo da komentariše izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da su Bujanovac i Preševo istočno Kosovo, jer kako je naveo, ne želi da govori o nečijim željama za teritorijom, već o budućnosti Srbije.

Vučić je istakao i da su stavovi Nemačke i Srbije po pitanju nezavisnosti Kosova suprotni, ali da to ne treba da utiče na razvoj bilateralne saradnje.

"Voleo bih da mi neko objasni kakva je budućnost Srbije bez Nemačke", kazao je Vučić i naglasio da ne veruje da je dobro rešenje ne razgovarati s zemljama koje su priznale Kosovo.

 

Vučič razgovarao sa šefom ruske spoljne obaveštajne službe Nariškinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorom Spoljne obaveštajne službe (SVR) Rusije Sergejem Jevgenjevičem Nariškinom, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji u regionu Balkana, Evrope i sveta.

Dvojica sagovornika dogovorili su nastavak saradnje i aktivnosti u obaveštajnom i bezbednosnom sektoru, saopšteno je iz pres slube predsednika Srbije.

Sastanku je prisustvovao i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratisav Gašić, dodaje se u saopštenju.

 

SVR: Vučić i Nariškin razgovarali o međudržavnim odnosima

Šef ruske obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmotrili su danas u Beogradu međudržavne odnose i aktuelne međunarodne probleme, saopštila je SVR.

"Strane su ocenile da je neophodno poštovanje međunarodnog prava u rešavanju regionalnih sukoba i takođe naglasile poziciju Rusije i Srbije o  neophodnosti da sve članice UN bez izuzetka dosledno poštuju Povelju UN", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je istaknuta neophodnost saradnje SVR i srpske BIA u borbi protiv međunarodnog terorizma i novim pretnjama i izazovima.

U saopštenju se dodaje da je planiran i susret Nariškina s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Pres slube predsednika Srbije saopštila je da su Vučić i Nariškin razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionu Balkana, Evrope i sveta.

Dvojica sagovornika dogovorili su nastavak saradnje i aktivnosti u obaveštajnom i bezbednosnom sektoru. Sastanku je prisustvovao i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratisav Gašić, dodaje se u saopštenju

 

Vučić razgovarao sa liderom SDS RS Govedaricom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednika opozicione Srpske demokratske stranke iz Republike Srpske Vukotu Govedaricu.

Vučić je rekao da su očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i u regionu Balkana od suštinskog interesa za celokupni srpski narod, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

U razgovoru s Govedaricom Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti da pruža podršku Republici Srpskoj, u skladu s Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side