21.05.2018 | 10:05h ► 13:22h Beograd

Vučić i Alijev pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa

Vučić i Alijev pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću priređen je danas zvaničan doček u Bakuu na početku dvodnevne posete posle čega je imao sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prenosi azerbejdžanska agencija APA.

Dvojica predsednika su tokom sastanka pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa u više oblasti uključujući političke i ekonomske. Oni su takođe ukazali na dobar potencijal za dalje proširenje veza između Azerbejdžana i Srbije i razmenili poglede o više drugih pitanja od zajedničkog interesa, navodi agencija.Na sastanku je ukazano da zvanična poseta predsedniak Vučića doprinosi razvoju odnosa dve zemlje.

Dvojica predsedinka su zatim prisustvovalai plenarnom sastanku delegacija Srbije i Azerbejdžana kao i ceremoniji potpisivanja više bilateralnih dokumenata, prenosi agencija APA.

Između ostalog potpisan je Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu, navodi agencija.

Iz Beograda je najavljeno da će delegacije dve zemlje potpisati sporazume o vazdušnom saobraćaju i o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Ti sporazumi stvoriće uslove za otvaranje direktne avio linije na realciji Beograd - Baku, ali će i doprineti većoj ekonomskoj i trgovinskoj razmeni između Srbije i Azerbejdžana, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Azerbejdžana u vazdušnom i drumskom saobraćaju

Predstavnici vlada Srbije i Azerbejdžana potpisali su danas u Bakuu sporazume o saradnji dve zemlje u vazdušnom i međunarodnom drumskom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"U pitanju su dva važna sporazuma, jednim ćemo unaprediti saradnju u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinske i ekonomske odnose s Azerbejdžanom, dok potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaramo uslove za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje, kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto", kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je potpisala te sporazume kao članica državne delegacije Srbije u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakla je da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture, i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija Azvirt je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine", rekla je ministarka.

Kako je saopšteno, Zorana Mihajlović je u Bakuu potpisala i Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja između vlade Srbije i Azerbejdžana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Potpisana su i dva memoranduma, o saradnji ministarstva zdravstva u oblasti zdravstva i medicinske nauke i o saradnji ministarstava pravde Srbije i Azerbejdžana.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side