13.11.2018 | 11:18h ► 11:41h Beograd

Vučić: Grčka neće menjati stav o Kosovu i teritorijalnom integritetu Srbije

Vučić: Grčka neće menjati stav o Kosovu i teritorijalnom integritetu Srbije Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od lidera grčke Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa dobio uveravanje da ta zemlja neće menjati svoju poziciju po pitanju Kosova i da Beograd može da računa na podršku Atine po pitanju teritorijalnog integriteta i u budućnosti.

"Mi smo ga zamolili i da nam pomogne u konkretnim stvarima - od glasanja za Interpol do nekih drugih", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Micotakisom u sedištu SNS u Beogradu.

Vučić je naveo da je sagovornika upoznao sa taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije, uprkos saporazumu CEFTA.

"Nisam želeo da ga dovodim u neugodnu poziciju da arbitrira u tome, ali sam ga obavestio jer to nije samo pitanje odnosa Beograda i Prištine, nego i odnosa Prištine prema svima drugima", rekao je Vučić i naveo da su razgovarali i o tome kako da Srbija i Grčka osnaže svoje političke ali i ekonomske veze.

Vučić je zahvalio Micotakisu na podršci koju Grčka pruža Srbiji na putu evropskih integracija.

"Konstatovali smo da nas veže iskreno prijateljstvo, ali smo pričali i o konkretnim načinima da unapređujemo saradnju. I po pitanju infrastrukture, pruge od Beograda do Soluna koja bi bila bolja i prevozila više putnika i robe, ali i o svim drugim važnim pitanjima... Nemamo mnogo dobrih i iskrenih prijatelja kao što je Grčka i uveren sam da će odnosi u budućnosti biti makar jednako bliski kao do sada, ili čak i bliži", rekao je Vučić.

 

"Nastavak dijaloga kada Priština počne da se ponaša u skladu sa pravilima"

Aleksandar Vučić izjavio je danas da će dijalog sa Kosovom biti nastavljen onda kada Priština prihvati da se ponaša civilizovano i u skladu sa pravilima, koja je i sama prihvatila pre mnogo godina.

U izjavi novinarima, Vučić je rekao da Srbija želi dijalog i da nikoga ne ucenjuje eventualnim otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja.

"Mogu da otvore koliko god poglavlja ili nijedno, ali ne možemo da učestvujemo u dijalogu sa onima koji su kršili pravila koja su sami prihvatili. U tome ne želimo da učestvujemo, ali želimo da verujemo da će Evropska unija i ostali kojima je stalo do dijaloga da utiču na one kojima su pomagali u proglašavanju nezavisnosti", rekao je Vučić.

Govoreći o naporima Prištine da Kosovo postane članica Interpola i trudu Beograda da ih u tome spreči, Vučić je rekao da je to teška i gotovo nemoguća misija, jer su i zemlje koje ne priznaju Kosovo pod velikim pritiskom da na glasanju budu makar uzdržane, kako bi Kosovo imalo više glasova koje ga podržavaju.

"Da li će oni moći da zadrže tu prednost? Borićemo se da ne. Da li ćemo uspeti? Nije lako. Mi sami ulažemo u to sve što imamo. I svoj novac i svoje znanje. Borimo se i to je ono što možemo. Nemamo moćne sponzore", rekao je on.

Vučić je kao primer naveo posetu Parizu povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu gde je on išao sa dvoje savetnika i jednim pripadnikom obezbeđenja, dok je delegacija iz Prištine imala između 50 i 60 ljudi.

 

"Tači od Putina može dobiti podršku samo za ono sa čim se usaglasi Srbija"


Aleksandar Vučić izjavio je danas da predsednik Kosova Hašim Tači neće dobiti poršku predsednika Rusije Vladimira Putina za bilo šta, osim za ono sa čim se usaglasi i Srbija.

"Može Tači da juri Putina, neće dobiti podršku za bilo šta osim onoga sa čim se Srbija usaglasi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu upitan o susretu Tačija i Putina u Parizu.

On je kazao i da to što se on vidi sa predsednikom SAD Donaldom Trampom ne znači da će Amerika da promeni svoju politiku po pitanju Kosova i da nema nikakvu iluziju o tome.

Vučić je istakao da Rusija pruža podršku Srbiji i ocenio da nije Putinu "lako kada uprkos činjenici da EU podržava nezavisnost Kosova, mi i dalje idemo ka EU".

"Nije ni njemu lako da to razume", istakao Vučić.

On je kazao i da u politici nema ljubavi i da su večni samo interesi.

Vučić je najavio posetu Putina Srbije sredinom januara ističući da Putin u Prištinu sigurno neće otići.

Povodom rasporeda sedenja na svečanosti u Parizu prilikom obeležavanja stogodišnjice od potpisvanja mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu, on je kazao da nije želeo da pravi skandale i da je dostojanstveno predstavljao Srbiju.

On je rekao da su nekoliko dana pre održavanja skupa tražili raspored sedenja, ali da su dobili ljuti odgovor da postoji neko ko o tome vodi računa.

Kako je naveo, saradnici su ga ubeđivali da je raspored sedenja po abecednom redu, ali da je on na licu mesta shvatio da je to laž.

"Da li je to bila politika ili nešto drugo o tome ne bih da govorim. Meni je važno izvinjenje ambasadora Fransuske jer je kao predstavnik francuske države pokazao koliko želi dobre odnose", naveo je Vučić.

On je kazao da predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi uskoro u Srbiju i da u Prištinu otići neće.

 

"Kupujemo bespilotne letelice od Kine, možda i još nešto"

Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će za Vojsku Srbije iz Kine biti kupljene bespilotne letelice u vrednosti od 30 miliona dolara i najavio mogućnost i proširenja vojne saradnje sa tom zemljom.

"Ja verujem da ćemo dobiti još nešto iz Kine, nešto dobiti a nešto platiti, ali to ću da kažem tek kada dobijem potvrdu od predsednika te zemlje", rekao je Vučić novinarima.

On je ponovo čestitao pripadnicima Vojske Srbije na uspešno održanoj vežbi povodom 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu i ocenio da su ljudi u prenosu mogli da vide koliko je velika razlika napravljena u odnosu na stanje od pre pet godina.

"Bio sam ministar odbrane i znam šta sam nasledio. Jedan avion u stanju raspada. A prekjuče vam je letelo osam. Ne u hangaru, letelo je osam. Da ne pričam o uniformama, o projektu opremanja, o zaštitnoj opremi, puškama, o domaćim transporterima ili haubicama...", rekao je Vučić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side