30.01.2018 | 14:30h ► 14:54h Beograd

Trajković: Predsednik je obećao da će prihvatiti naše predloge

Trajković: Predsednik je obećao da će prihvatiti naše predloge Foto: Miroslav Dragojević
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je danas da su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izneti predlozi koji bi trebalo da promene politiku Srbije prema Kosovu i Metohiji i da su dobili uverenje da će predlozi biti i prihvaćeni.

On je novinarima u Beogradu posle sastanka rekao da je dogovoreno nastavak razgovora sa kosovskometohijskim Srbima, ali i učešće političke i intelektualne elite sa Kosova u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Prema njegovim rečima, tom unutrašnjem dijalogu prisustvovaće i predsednik Vučić i na njemu će svako izneti svoje stavove po pitanju Kosova i pokušaće da nađu najbolje rešenje.

Trajković je kazao da im je Vučić obećao da će njihove predloge prihvatiti pre svega misli na to da politika "konačnog rešenja Kosova nije najbolje rešenje".

"Predložili smo da se pitanje Kosova rešava kroz proces, a ne da se da konačno rešenje jer je očigledno da Srbija danas nije spremna da nađe rešenje koje bi bilo najbolje ni od nacionalnog i državnog interesa i mislim da je predsednik to razumeo", rekao je Trajković.

On je kazao da je predlog delegacije Srpskog nacionalnog foruma koji su bili na sastanku da se ojača srpski element i da zakon koji predviđa kosovski dodatak ima i razvojnu komponentu.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o odnosima među Srbima na Kosovu i Metohiji, o tome da se politika sa partijske na Kosovu i Metohiji pretvori u nacionalnu i državnu politiku.

On je istakao i da su ukoliko dođe do promena politike Srbije prema Kosovu i Metohiji spremni da učestvuju u jednoj takvoj politici, ali ne sigurno sa takvim stanjem kakvo je danas i potezima koji nisu produktivni.

Trajković je naveo da je na sastanku bilo reči i o ubistvu Olivera Ivanovića i da je on Vučića otvoreno pitao da li je postojala mogućnost da se Oliver zaštiti.

"Dobio sam odgovor da ipak ne može svako jer mnogi ljudi koji su danas važne ličnosti nisu zaštićene tako da smo se složili da treba da se nastavi istraga i da nadležni daju odgovore. Mi ne znamo ko ga je ubio ni ko je nalogodavac, ali želimo da naše vlasti učestvuju u istrazi i da je ubrzaju", rekao je Trajković.

Trajković je na sastanak u Beograd došao sa delegacijom Srpskog nacionalnog foruma, pošto tokom posete Vučićeve Kosovu nije održan ugovoreni sastanak. Vučić je na Kosovo išao nekoliko dana posle ubistva Olivera Ivanovića.

 

Predstavnici Srba sa Kosova da učestvuju u unutrašnjem dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srpskog nacionalnog foruma sa Kosova i Metohije, koju je predvodio predsednik Foruma Momčilo Trajković dogovorili su se danas da sredinom marta bude održan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na kojem bi učestvovali i predstavnici Srba sa Kosova.

U saopštenju iz kabineta predsednka Srbije navodi se da su članovi Foruma u sadržajnom i otvorenom razgovoru upoznali predsednika Vučića sa brojnim problemima sa kojima se susreću Srbi na Kosovu i Metohiji i izneli predloge za poboljšanje njihovog položaja i rešavanje životnih pitanja.

Dodaje se da je predsednik izrazio spremnost da deo iznetih predloga bude prihvaćen, a da opravdanost i izvodljivost preostalih predloženih rešenja budu razmatrani u narednom periodu.

"Tokom susreta je, takođe, zaključeno da bi od velikog značaja bilo održavanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, u kojem bi učešće uzeli i predstavnici Srba iz naše južne pokrajine. U tom smislu, dogovoreno je da takav okrugli sto bude održan sredinom marta 2018. godine", piše u saopštenju.

Vučić je sastanak sa Trajkovićem zakazao u Beogradu zato što je tokom posete predsednika Srbije Kosovu 20. januara napravljen, kako je saopšteno, propust u organizaciji Vučićevih sastanka, uprkos želji da čuje mišljenje svih relevantnih predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije posetio je Kosovo nekoliko dana posle ubistva jednog od političkih predstavnika Srba na Kosvou Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

 

Pročitajte intervju koji je Momčilo Trajković dao za nedeljnik Novi Magazin.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side