Vučić i Varheji o suzbijanju koronavirusa i pomoći EU Srbiji
31.03.2020 Beograd

Vučić i Varheji o suzbijanju koronavirusa i pomoći EU Srbiji

Vučić i Varheji o suzbijanju koronavirusa i pomoći EU Srbiji Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejiem o saradnji u suzbijanju širenja koronavirusa i zarazne bolesti kovid-19, kao i o pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov.

Varheji je Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe koje će biti finansirane iz tekućih ugovora sa UNOPS-om i UNDP-em i iz programa podrške za evropske integracije, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Komesar EU takođe je rekao da je zatražio da se razmotri korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da uz saglasnost Vlade Srbije bude preusmereno do 57,6 miliona evra iz programa koje su inicijalno opredeljene za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.

Dodaje se da je Varheji izrazio nadu da će biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja.

Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama

Vučić je rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv koronavirusa kroz finansiranje hitne nabavke medicinske opreme, kao i za finansiranje kargo letova kojim se oprema doprema.

On je rekao da računa na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica ove bolesti.

Vučić je posebno zahvalio komesaru Verheiju na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama EU koje su najteže pogođene korona virusom.

Sagovornici su se saglasili da je neophodna koordinacija mera Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side