08.10.2019 | 12:37h ► 18:23h Beograd

Vučić: Konferencija o inovacijama prilika da se učvrste odnosi Kine i Srbije

Vučić: Konferencija o inovacijama prilika da se učvrste odnosi Kine i Srbije Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas na sastanku sa ministrom za nauku i tehnologiju Kine Vang Džangom da konferencija Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o inovacijama, čiji je domaćin Srbija, predstavlja priliku da se učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku", kazao je Vučić, a saopštio je njegov Kabinet.

Kako se navodi, Vang je prihvatio Vučićev predlog o zajedničkom formiranju Istraživačkog centra za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

Vang je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije, jer, kako je istakao, u toj oblasti saradnje dve zemlje očekuju se najveći rezultati.

Sagovornici su se saglasili da se prilikom naredne posete predsednika Kine Si Đinpinga potpiše Memorandum o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

 

Balkanu ništa nije potrebnije od povezivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da Balkanu ništa nije potrebnije od međusobnog povezivanje država i naroda na tom prostoru.

On je u Sremskoj Rači, gde je uz turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i članove Predsedništva BiH prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, rekao da samo putevi čine da "prestanemo da budemo neka vrsta crne rupe" na mapi Evrope.

"Ovo je veliki dan, počinje jedan od najvažnijih događaja u istoriji regiona. ;Od 1945. godine svi putevi ka BiH uglavnom su bili loši, kao da je neko narode koji žive na ovom području kažnjavao zbog ko zna čega. Danas je prilika da pokažemo da sami možemo da uređujemo svoje odnose. Ovo je bio prostor sumnji, strahova, mržnje a danas počinjemo da spajamo i povezujemo taj prostor", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će u okviru projekta autoputa, biit izgrađen "ceo prsten" i "veći i moderniji most koji će spajati ljude iz Srbije sa ljudima iz BiH i Republike Srpske kao njenog dela".

"Hoćemo da nam budu bliži i Banjaluka, i Višegrad, i Sarajevo i Tuzla, hoćemo da Bošnjaci iz Raške oblasti lako mogu da dođu do Sarajeva ali i da se Srbi iz Beograda povezuju sa Bošnjacima iz Sarajeva i obrnuto. Hoćemo da ljudi vide prednost da sarađuju jedni sa drugima. To ne znači brisanje prošlosti već pogled u budućnost", naveo je Vučić.

Dodao je da Srbiju i Tursku, posle vekova burne istorije, danas povezuje želja da grade puteve "svuda po celom Balkanu".

"Za 15-ak dana otvorićemo deonicu Niš - Pirot - Dimitrovgrad, tako da ćemo od Subotice do Istanbula imati kompletan autoput. Ni kilometra kroz Srbiju neće biti a da nije autoput", rekao je Vučić koji je potom sa Erdoganom i članovima Predsedništva BiH simbolično označio početak radova na izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva.

Ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, vredan 250 miliona evra, potpisan je pre 10 meseci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side