Vučić: Moraće nove hale da se iskoriste, sve više stiže u bolnice
27.03.2020 Beograd

Vučić: Moraće nove hale da se iskoriste, sve više stiže u bolnice

Vučić: Moraće nove hale da se iskoriste, sve više stiže u bolnice Foto: Beta//Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je među obolelima od virusa korona sve više ljudi na respiratoru i svaki dan sve više obolelih hospitalizovano, tako da se kroz par dana može očekivati da ih u bolnicu "stiže po 200 do 500".

"Moraćemo da iskoristimo i nove hale, da gradimo nove bolnice, računali smo puno na Vojno-medicinsku akademiju ali ona ne može da se koristi za obolele od korona virusa", rekao je Vućuć, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, moraće verovatno da se angažuju Hala sportova ili Pionir, u Beogadu, hala Čair se radi od sutra, tu je i Novosadski sajam.

On je rekao da je stiglo 120.000 maski koje se prebacuju do apoteka, i da  uskoro stiže još 15 miliona maski.

Govoreći o respiratorima, on je rekao da je na svetskom tržištu "opšta otimačina", ali da je Srbija nabavila 135 transportnih aparata koji će bitri raspoređeni po raznim gradovima.

"Ako ovo traje dva meseca, jedan respirator znači tri do pet spašenih života", rekao je Vučić i poručio građanima da se pridržavaju propisanih mera.

 

Nećemo zatvarati gradove, u nedelju ekonomske mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još neće zatvarati gradove niti preduzimati teže mere, ali je ponovio poziv svima da ne izlaze iz kuća.

On je rekao da je Ćuprija novo žarište i da bi sada prvo taj grad bio zatvoren i dodao da je u Valjevu napravljeno "mnogo gluposti od proslava do nekih drugih neodgovornih stvari" zbog čega je broj zaraženih velik.

"Mi se probližavamo danima kada će biti pet, pa 20 pa 30 mrtvih dnevno i taj će broj da raste, i srećni smo što smo u poslednja 24 sata izgubili jedan život a ne više", rekao je Vučić i dodao da se narednih dana očekuju i brojnija testiranja pa samim tim veći broj potvrđenih slučajeva.

Vučić je odbacio optužbe pojedinaca iz Crne Gore da je Srbija na granici zaplenila tri respiratora, i rekao da je Srbija spremna da pokloni Crnoj Gori tri respiratora, plus dva za Pljevlja i Bijelo polje.

"U poslednje u dve nedelje isporučili smo Crnoj Gori više od 40.000 tona hrane jer želimo najbolje odnose sa Crnogorcima i Srbima, a ne da nas vladini službenici svađaju" istakao je Vučić.

On je najavio i pomoć Kosovu i Republici Srpskoj u opremi i lekovima.

Vučić je dodao da će u nedelju biti predstavljen ozbiljan program ekonomskih mera i da će se Srbija truditi da brže od drugih izađe iz ekonomskih problema.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side