14.03.2018 | 11:48h ► 13:45h Beograd

Mičel i Vučić izneli suprotne stavove o kosovskim snagama bezbednosti

Mičel i Vučić izneli suprotne stavove o kosovskim snagama bezbednosti Foto: Beta / Branislav Božić
Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel izjavio je danas u Beogradu da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne postoji nikakav papir koji Kosovu daje pravo da formira oružane snage.

"Kosovo ima legitimno pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabarni Kosovu da razvija takve strukture", rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Vučićem.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

To nije lako i zahteva mnogo posla, rekao je Mičel, dodajući da su se SAD angažovale "vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga".

Odgovarajući na pitanje novinara Mičel je rekao i da su postojeće "Kosovske bezbednosne snage multietničke, da su obavile dobar posao i da ne predstavljaju pretnju za Srbiju".

Vučić je rekao SAD smatraju da je formiranje oružanih snaga legitimna ideja, ali da Srbija smatra da je to zasnovano na nelegalnoj odluci o nezavisnosti Kosova i da ne može da bude legitimno jer nema pravnog osnova u međunarodnom pravu.

Predsednik Srbije je istakao da ne postoji nijedan papir koji ima pravnu snagu a koji daje pravo Kosovu da formira vojsku i da "niko ne može da ga izmisli".

"Srbija se tome suprotstavlja i ja sam to nedvosmisleno rekao Mičelu", rekao je Vučić.


Foto: Beta / Branislav Božić

Istakao je da Srbija bez Amerikanaca ne može da reši kosovski problem niti druge probleme u regionu i da je "naivno i neodgovorno" misliti da se to može bez upliva američke strane.

Izrazivši zahvalnost Mičelu na spremnosti da sasluša stavove Srbije i na podršci dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Beograd spreman da razovara o kompromisima.

"Možemo da prihvatimo kompromisna rešenja, ali ne možemo da prihvatimo poniženje naroda i uništenje države. Svaki kompromis je težak ali zato mora da prihvati i druga i treća strana", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a da je Kosovo imalo "jednu jedinu obavezu" da formira Zajednicu srpskih opština koju nije ispunilo.

"Gotovo sam uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli to da ispune ispunili bi u prethodnih pet godina. A tih pet godina nisu mrdnuli prstom i imali su prećutnu podršku dobrog dela međunarodne zajednice za takvo ponašanje", rekao je Vučić.

Iako ne postoji saglasnost po pitanju Kosova i kosovskih bezbednosnih snaga, Vučić je rekao da su saglasni da treba nastaviti dijalog pod okriljem EU i da želi da se razlike smanjuju i saradnja unapređuje.

Američki diplomata ponovio je da SAD podržavaju dijalog Beogarda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele.

"Spremni smo da saslušamo, pomognemo i budemo kreativni. Ali takođe smo oprezni kada su u pitanju jednostavni predlozi koji mogu da naprave negativan presedan u regionu ili ugroze regionalnu stabilnost", rekao je Mičel.

Vašington Srbiju vidi kao osnovu čitavog Balkana, kazao je Mičel i dodao da su SAD privržene saradnji i jačanju partnerstva sa Srbijom.

"Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva", rekao je Mičel.

Mičel i Vučić su rekli da su imali "otvoren i dobar" razgovor. Teme sastanka su bili i bilateralni ekonomski odnosi, privlačenje američkih investitora, reforme koje sprovodi Srbija i evropske integracije.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

Vućić čestitao Angeli Merkel na izboru na novi mandat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na ponovnom izboru za kancelara Nemačke i uputio joj najbolje želje da i dalje odlučno vodi zemlju "čvrsto utemeljenim putem uspeha, na dobrobit svih njenih građana", ; saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je u čestitci izazio uverenje da će Merkel "svojom marljivošću i posvećenošću, ali i jasnom vizijom i jakom voljom, doći do mudrih rešenja za beskompromisno suočavanje Evropske unije sa postojećim izazovima" kao što je pokrenuvši "Berlinski proces", našla način za jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu i, time, stabilnosti regiona.

"Srbija je iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke i možete se osloniti na naše svesrdno zalaganje u ostvarivanju zajedničkih planova i projekata. Veoma sam zahvalan što imam čast da sarađujem sa Vama, jer su Vaši saveti, kao nekog ko tako dugo i uspešno vodi najsnažniju evropsku zemlju, više nego dragoceni, " rekao je Vučić i izrazo nadu da će Merkel posetiti Srbiju i u novom kancelarskom mandatu.

autor: JU, VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.03.2018, 09:15h VOJNA BAZA za EU (1)

    Mi imamo pravo na svoje mišljenje, ali će na kraju biti onako kako Amerikanci kažu ! Ipak, na Kosovu oni imaju najveću vojnu bazu za EU, a još od Rimskog carstva se znaju najbolja mesta za gradnju vojne baze !

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side