08.08.2019 | 09:41h ► 10:40h Beograd

Vučić o Kosovu, prisluškivanju, izborima, investicionom planu...

Vučić o Kosovu, prisluškivanju, izborima, investicionom planu... Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje "tešku jesen" po pitanju Kosova i Metohije jer smatra da će Zapad pokušati da ubrza rešavanje tog problema, ali i ponovio da to rešenje neće moći da bude ostvareno ako Srbija ne dobije ništa.

"Ja ne znam šta je tu ideja? Ono što sam ja imao kao ideju, svi su odbacili. Nikome se nije svidelo. Hajde da vidim šta je vaša ideja jer to nisam čuo, osim što sam video još više pritisaka na mene... Srbija ne može da pristane na nezavisnost (Kosova) ako Srbija ne dobije ništa", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

On je rekao da je svim sagovornicima rekao da svi u međunarodnoj zajednici treba da znaju da neće biti rešenja ako neko misli da Srbija treba da bude ponižena.

Govoreći o tome što je svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN promenilo svoje ambasadore u Beogradu i da li to ima veze sa pitanjem Kosova, Vučić je rekao da oni "sigurno nisu došli da bi proveravali klimatske promene u Srbiji".

Komentarišući medijske navode da u Prištini postoje planovi "za napad na dve opštine" na severu Kosova, Vučić je ponovio da Beograd neće tolerisati bilo kakav pogrom ili ubistva tamošnjeg srpskog življa.

"Neće se to desiti", rekao je Vučić i naveo da je strateški cilj Prištine da ovlada severom Kosova.

 

Službe me uveravaju da ne prisluškuju Đilasa i Jeremića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od nadležnih službi dobio čvrsta uveravanja i potvrde da niko ne prisluškuje opozicione lidere Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

"Mi ne prisluškujemo Đilasa i Jeremića. Nema takvih mera... Veoma je važno da politički protivnici ne budu prisluškivani. Pratite vi skupove, to je vaš posao, ali nemojte da slušate ljude i da narušavate ničiju privatnost. I dobio sam čvrstu informaciju da se to ne radi", rekao je Vučić.

On je rekao da su njega prisluškivali godinama i da je on mogao da zaradi milione evra da je tužio državu, ali da on to nikada nije niti će raditi.

Vučić je rekao da su ga optuživali da je razgovarao sa kriminalcima, i da su ga zato prisluškivali, ali da to nije tačno, kao i da nikada nije razgovarao sa pojedinim vođama navijača Partizana kao što su navodili.

Odgovarajući na pitanje da li policija zna ko je pratio njegovu decu i zbog čega taj čovek nije uhapšen, Vučić je rekao da se zna ko to radi ali da se ne ide na njegovo hapšenje zbog interesa države.

"Ne mogu da srušim odnose sa nekim zemljama i ugrozim interese naše zemlje. Ja moram da štitim ne samo svoju nego i tuđu decu", rekao je on.

 

Učestvovaću u kampanji, opoziciji nisu bitni izborni uslovi

Vučić je izjavio da će, uprkos zahtevima opozicije, kao predsednik Srbije učestvovati u predizbornoj kampanji 2020. godine i ocenio da predstavnicima opozicije nisu bitni izborni uslovi jer će pokušati da "urade nešto na silu".

"Učestvovaću u kampanji, mi ćemo da govorimo šta smo radili i šta ćemo da uradimo. Za svakoga ko očekuje da će dobiti poverenje građana kampanje će biti teška. Opoziciji će biti laka, oni će da psuju, gađaju i napadaju testerama", kazao je Vučić.

On je istakao da ga nije briga da li će opozicija bojkotovati izbore i dodao da se mnoge opozicione organizacije neće pridružiti tome "jer žele da učestvuju u političkom životu".

"Pre smo imali 53 odsto izlaznosti na izborima, a ako na narednim bude 48 odsto, hoće li onda da kažu da su izbori nelegitimni", upitao je on.

Vučić je istkao da treba da se utvrdi da li su izborni uslovi lošiji nego što su bili 2012. godine i kazao da će pružiti priliku da opozicije uredi birački spisak i dobiti 45 ili 60 dana kampanje.

"Pričaju o finansiranju političkih organizacija, ali su oni doneli taj zakon. Srpska napredna stranka ga je izmenila da stranke uzimaju manje pare od građana", rekao je on.

 

Investicioni plan biće finansiran iz privrednog rasta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da novi petogodišnji investicioni plan u vrednosti 10 milijardi evra neće biti finansiran kreditima već iz privrednog rasta.

Vučić je rekao da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 3,5 odsto, a naredne tri godine najmanje četiri odsto, što će biti rekord u regionu.

"Već četiri godine bužet Srbije je u suficitu iako više trošimo i investiramo. Imamo prostor da bez povećanja javnog duga pokrenemo novi investicioni ciklus gde će najviše novca biti opredeljeno za putnu, železničku i avio strukturu", istakao je on.

Dodao je da će biti više novca i za izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, kao i za zdravstvo, mlade bračne parove, populacionu politiku, inovativne tehnologije i naučno-tehnološkke centre.

"U Srbiji će se svake godine živeti sve bolje, a prosečna plata će do kraja godine biti 500 do 510 evra, po čemu ćemo biti bolji i od Bugarske, a cilj je da se približimo Rumuniji i Mađarskoj", rekao je Vučić.

Do kraja godine će, po njegovim rečima, plate u javnom sektoru u proseku biti veće za 10 odsto, a najveće povišiče dobiće medicinske sestre i lekari, kako bi se sprečio njihov odlazak u inostanstvo.

"Biće povećana i minimalna mesečna zarada na oko 30.000 dinara, a pre šest godine je bila 16.000 dinara", rekao je Vučić.

Najavio je da će 18. avgusta za saobraćaj biti otvoren autoput od Obrenovca do Čačka, do 18. decembra put Surčin-Obrenovac, a da će kompletan autoput ka Bugarskoj, čijja je izgradnja produžena zbog problema sa klizištima, biti otvoren u oktobru.

"Sutra ću obići radove na izgradnji pruge od Beograda do Budimpešete, na deonici od Stare Pazove do Novog Sada. Plan je da se do kraja 2021. godine d Beograda do Novog Sada vozom stiže za 27 minuta", rekao je Vučić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side