15.07.2019 | 18:30h ► 19:21h Beograd

Vučić: Od Makrona sam tražio pomoć na EU putu i za rešavanje kosovske krize

Vučić: Od Makrona sam tražio pomoć na EU putu i za rešavanje kosovske krize Foto: Beta/Milan Obradović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom imao veoma dug i iskren razgovor tokom kojeg se zalagao da ta zemlja pomogne Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovske krize.

"Imali smo veoma dug razgovor. Mislim da nikada i gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom. Moguće je da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor. Saslušao sam ga o svim važnim pitanjima, mnogo toga naučio, a izneo sam i sve naše probleme po pitanju rešavanja kosovskog čvora", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su razgovarali i o onome što se "dogodilo u Berlinu i o onome što se nije dogodilo u Parizu".

"Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Važni sporazumi su potpisani i gledaćemo da ih ubrzamo, pre svega to je izgradnja metroa u Beogradu. Reč je o velikom infrastrukturnom projektu. Zahvalni smo i za odličnu ponudu koji je Vansi napravio povodom ugovora o koncesiji (aerodroma)", rekao  je on.

Vučić je posebno zahvalio Makronu i francuskim kompanijama koje su omogućile da vojno-tehnička saradnja bude na višem nivou.

"Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode. Srbija ima nešto novca i hoćemo da, kao vojno neutralna zemlja, zaštitimo svoju teritoriju. A Francuska kao saveznik i zemlja moderne tehnologije može u tome da nam pomogne", rekao je Vučić.

On je posebno pomenuo nabavku protivvazduhoplovnih raketnih sistema Mistral i naveo da je Srbija kupila 18 jedinica tog oruđa sa ukupno 50 raketa.

"Nisam neko ko je sanjar ali sam uveren da Makronov politički entuzijazam može doneti brojne promene na evropskom kontinentu i da u skladu sa tim može mnogo da pomogne Srbiji", rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija želi intenziviranje saradnje sa Francuskom u svim društvenim oblastima, Vučić je kazao da kompanije iz te zemlje zapošljavaju više od 12.000 ljudi u Srbiji i izrazio uverenje da će taj broj biti veći u narednim godinama.

 

Nisam sanjar da mislim da će Francuska promeniti mišljenje o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije sanjar ni maštar da misli da će Makron promeniti mišljenje po pitanju Kosova.

"Za Franusku je Kosovo nezavisno, za Srbiju nije. Moramo da razumemo da postoje zemlje koje drugačije misle. Makron je jedao od retkih lidera koji je hteo da nas čuje", rekao je Vučić.

Kazao je da ima poverenje u to da Makron želi očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, te da bi verovao u ono što bi on izložio kao ideju za rešenje kosovskog pitanja.

"Molio sam ga da nam pomogne u rešavanju tog pitanja, bio je otvoren i pošten da sasluša. Veličanstveni zaključci nakon ovog sastanla nisu mogući", rekao je Vučić.

 

Za Srbiju uvek važno šta piše u izveštaju EK, pokušavamo sebe da menjamo

Predsednik Srbije izjavio je da je za Beograd "uvek važno" šta piše u izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku na putu ka EU.

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrinutosti EK za vladavinu prava, medijske slobode i nezavisnost pravosuđa u Srbiji, Vučić je kazao da je zadatak Beograda da napreduje u vladavini prava i dodao da će u vezi sa tim, uzeti eksperte iz Francuske kako bi joj pomogli na tom polju.

"Trudimo se da na objektivan način analiziramo izveštaj EK i pokušavamo sebe da menjamo u različitim oblastima. Saglasan sam kada govorite o problemu nezavisnosti pravosuđa, ali taj problem je nastao 2009. posle pravosudne reforme koju je sprovela bivša vlast", kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući zahtev dela opozicije u Srbiji koja bojkotuje parlament da se sastane sa Markonom, Vučić je zamolio francuskog predsednika da ih "što pre primi" i čuje kako je ocenio, "njihove ingeniozne ideje".

"Oni ne žele da se sretnu sa mnom ali žele da se sretnu sa Makronom i to je dobro. Bilo bi dobro i da ih predsednik Francuske primi a mi smo spremni da razgovaramo sa njima u parlamentu, koji je najbolje mesto za izražavanje različitih stavova, ali oni i nisu u parlamentu jer za njih niko nije glasao", naveo je Vučić.

Dodao je da još nije čuo da je na vlast u nekoj zemlji EU neko došao sa "3,7 odsto podrške".

"To još nije bilo i ne znam u kojoj će to zemlji biti. Čim se to desi u nekoj zemlji EU, mi ćemo taj recept da primenimo i u Srbiji", rekao je Vučić.

 

Ne bi bio prvi put da se pominje 2025. kao godina ulaska u EU pa da se to ne desi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne bi bio prvi put da se se pominje 2025. kao godina ulaska Srbije u EU a da se to ne desi.

Upitan kako komentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji boravi u poseti Srbiji, da nema proširenja EU pre "dubinskih reformi" unutar same Unije, Vučić je kazao da su to dva paralelna procesa.

"Jedan se tiče našeg rešavanja problema sa Prištinom, našeg napretka u vladavini prava a kako bude u Evropi, biće i nama. I 1999. su neki rekli da nas bombarduju zbog humanitarne katastrofe pa se ispostavilo da nije bilo zbog toga. Za nas je važno da nam ekonomija napreduje, da napravimo nešto dobro zbog sebe, da imamo francusku podršku u važnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je Srbija zainteresovana da od Francuske kupi još "stvari" koje su juče prikazane na paradi u Parizu povodom nacionalnog praznika te zemlje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.07.2019, 19:10h alex roth

    kada jedan makron govori takve antiistoris ke neistine sta je onda ostalo za one negra motnije koji lupaju do besvesti razne lazi a bogami cak i udaraju na slobodu drugih an tivazalnih drzavama i to ne samo verbalno nego i vojno.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side