04.12.2019 | 10:50h ► 16:20h Beograd

Vučić: Srbija ne bi bila bombardovana da je Putin 1999. godine bio predsednik

Vučić: Srbija ne bi bila bombardovana da je Putin 1999. godine bio predsednik Foto: Beta, AP / Shamil Zhumatov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da su odnosi dve zemlje odlični i da Srbija računa na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, kao što može i Rusija na srpsku podršku u njima.

Vučić je rekao novinarima u Sočiju nakon sastanka sa Putinom da Srbija nije glasala ni za jedan međunarodni akt koji je bio protiv Rusije.

On je rekao da ljudi u Srbiji "više cene Putina nego što su cenili neke ranije ruske lidere".

Vučić je naveo da Srbija "ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin".

"Preneo sam očekivanja o pitanju pregovora sa albanskom stranom imajući u vidu njihove najave", rekao je Vučić govoreći o sastanku u Sočiju i dodao da albanska strana "pokušava da iskamči samo priznanje, a da Srbija ne dobije ništa".

On je ocenio da trgovinska saradnja dve zemlje raste i dodao da je dobio uveravanja od predsednika Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa bez obzira na razgovore Rusije i Ukrajine.

Govoreći o vojnoj saradnji sa Rusijom, Vučić je ocenio da je ta saradnja odlična i dodao da je Srbija kupila "mnogo snažnih i dobrih stvari od Rusije".

"Putin me je prethodnog puta kada sam bio na Paradi pobede u Moskvi posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju", kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

"Pogledajte samo kako nam je vojska izgledala pre šest godina, a kako je sada opremljena", naveo je Vučić.

 

Ne pada mi na pamet da menjamo odnos prema Rusiji

Vučić je kazao da mu ne pada na pamet da Srbija menja odnos prema Rusiji.

On je u izjavi za srpske medije u Sočiju rekao da će sve češće da ide u Rusiju i Kinu i da niko van Srbije neće da određuje sa kim će Srbija da sarađuje.

"Dok sam na čelu Srbije niko u ime našeg naroda i građana neće da odlučuje sa kim ćemo da sarađujemo, pogotovo ne oni koji sarađuju sa njima više nego mi. Sada ćemo mnogo i lepo da sarađujemo i nikome nećemo zbog toga da se izvinjavamo", rekao je Vučić.

 

Novi ruski helikopteri biće predstavljeni javnosti Srbije u petak ili subotu 

Vučić je kazao da će helikopteri Mi-35M, koje je Rusija nedavno isporučila Srbiji, javnosti biti predstavljeni "u petak ili subotu".

"To su fantastične mašine, prave lepotice. To je sreća za svakog vojnika, za sve ljude koji znaju", kazao je Vučić novinarima u Sočiju posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Srbije je dodao da će 9. maja naredne godine prisustvovati paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na moskovskom Crvenom trgu.

Srbija je prošle godine naručila od Rusije četiri helikoptera Mi-35M a helikopteri su pre dva dana dopremljeni na batajnički aerodrom transportnim avionom An-124 Ruslan.


Vučić od Putina na poklon dobio pušku

Predsednik Srbije rekao je da je od predsednika Rusije Vladimira Putina na poklon dobio pušku Milana Obrenovića.

"Dobio sam pušku Milana Obrenovića, original, koju je Rusija kupila na jednoj svetskoj aukciji i to je bila njegova želja da meni pokloni", rekao je Vučić

On je kazao da je na poklon dobio i vino iz Sočija.

"Vino na poklon sam dobio jer zna da volim vino, a za pušku mu beskrajno hvala. Tačno se vidi da je rađena za Milana Obrenovića. Neverovatan poklon", rekao je Vučić u Sočiju medijima iz Srbije.

 

Nisam dobio nikakvu ponudu od Rusije i Putina da formiram vladu sa Đilasom i Obradovićem

Predsednik Vučić rekao je danas da od zvanične Rusije nije dobio nikakvu ponudu da formira vladu sa liderom Dveri Boškom Obradovićem i Strankom slobode i pravde Draganom Đilasom, a pogotovo ne od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vučić je novinarima u Sočiju govoreći o novinskim natpisima da mu je Rusija nudila da formira vladu sa Obradovićem i Đilasom kazao da nikada ne bi vodio vladu sa "onima koji su uništili Srbiju".

On je naveo da bi na takve ponude kakvih je bilo sa, kako je istakao, različitih strana, zatražio od te osobe sa ponudom da u "kratkom vremenskom roku napusti prostoriju na fin način".

"To je moj odgovor", poručio je Vučić.

Upitan o nedavnoj špijunskoj aferi u koju je umešan ruski obaveštajac, Vučić je istakao da je na sastanku sa Putinom razgovarao o svim temama i dodao da Srbija i Rusija imaju dobre odnose.

 

Očekujem Putina sledeće godine na ceremoji povodom završetka radova na Hramu svetog Save

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće godine prisustvuje ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save.

"Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvarati Hram svetog Save, jedan od najvažnijih i najvećih pravoslanih hramova u svetu", rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju izrazio zahvalnost Putinu za stalnu i nedvosmislenu podršku Srbiji i srpskom narodu.

 

 

 

Računamo na podršku Rusije, mogu i oni da računaju na nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da su odnosi sa Rusijom prijateljski, bratski i da, ako Srbija može na nekog da računa u međunrodnoj areni, to je Rusija, kao i "oni na nas".

"Uspeli smo u vremenu koje nije ni malo nako, sa bezbroj pritisaka da se pridružimo u stavovima protiv Moske, da zadržimo nezavinost u donošenju odluka jer mi ne zabijamo nož u leđa prijatelja", rekao je Vučić u intervjuu za TV Hepi.

On je naveo da je Putin uvek imao za Srbiju razumevanje, što se vidi po broju susreta, kao i da nikad nije uslovljavao saradnju.

"Čak mi je i rekao: Ej, ne treba to i to da radiš i sebe dovodiš u tešku situaciju, znam kakvim si pritiscima izložen", naveo je Vučić.

On je naglasio da je Sribiji potrebna saradnja i sa Evropskom unijom i sa Rusijom, iako je to teško jer nikad neće svi biti sasvim zadovoljni. "Neki Evropljani su me pred put u Rusiju pitali zašto idem kod Putana. Pa, zato, što vi čekate po tri sata u redu a ja ne moram", naveo je Vučić, dodajući i da delegacije sa Zapada "jure" po svetu kineske predstavnike da se sa njima sretnu radi ekonomske saradnje.

Govoreći o Putinu, Vučić je rekao da je uspeo da podigne Rusiju pa postane "politički džin" koji se pita za gotovo sva pitanja u svetu, zbog čega nekima u svetu nije drag.

Podsetivši da se prvi put video sa Putinom 2013. Vučić je ocenio da se vidi koliko je Soči neverovatno napredovao i postao čudesan. "Menjaju se kao što se i mi menjamo", rekao je Vučić.

On je dodao da je nekad u Beogradu, kod Save, bio krš i lom, a sada postaje "najmoderniji" deo grada (Beograd na vodi), ali i najmoderniji u Evropi.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side