11.06.2019 Trstenik

Vučić u domaćinstvu Maksić selu kraj Trstenika: Za 20 dana će biti gotovi svi radovi

Vučić u domaćinstvu Maksić selu kraj Trstenika: Za 20 dana će biti gotovi svi radovi Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prilikom obilaska domaćinstva Živote Maksića u Gornjem Ribniku kod Trstenika, koje je oštećeno prilikom polave, obećao da će država pomoći u obnovi kuće i nadoknaditi uništene useve.

Vučić je domačinu rekao da će svi radovi biti završeni za 20 dana.

Odgovarajući na pitanje novinara predsednik Srbije je rekao da će država pomoći svima koji su pretrpeli štete u poslednjim poplavama.

"Sve što je nestalo, uništeno, porušeno sve ćemo pomoći, napravićemo nove putne komunikacije, ustave i utvrde da vidimo gde su greške, gde nismo dobro računali ni mi ni oni pre nas", rekao je Vučić.

Domaćinstvo Maksić za zadnjih 20 godina deset puta je plavljeno, ali sada najviše. U jednoj kući bilo je više od pola metra vode i nastradao je sav nameštaj i bela tehnika.

"U nedavnim poplavama na području opštine Trstenik oštećeno je 60-tak stambenih i 150 pomoćnih i ekonomskih objekata, desetak kilometara lokalnih puteva, 164 kilometra poljskih i atarskih puteva, desetak betonskih mostova je oštećeno, a odneto je desetak drvenih mostića", rekao je Beti zamenik predsednika opštine Trstenik Ljubiša Marković.

Prema njegovim rečima, oko 1.500 poljoprivrednih gazdinstava pretrpelo je štetu na usevima na ukupnoj površini na oko 2.300 hektara, četiri škole su bile poplavljene, desetak privrednih objekata, uglavnom prodavnica i zanatskih radnji, a oštećena je i infrastruktura na fudbalskom igalištu u Lozni. 

On je objasnio da je do poplava došlo jer lokalni potoci i reke, Riljačka, Mijajlovačka, Crniška i Ljubostinjska reka, nisu mogli da prime toliku količinu vode. Tome je, kako je kazao, doprineo i ljudski faktor jer se u te vodotokove baca otpad, u njima se sade voćke, na njhovom putu se grade i pomoćni objekti te kada se dese ovako velike padavine voda nema gde da prođe i dolazi do plavljenja. 

Pomenuti bujični vodotokovi dugi su četrdesetak kilometara, a Marković je kazao da Opština očekuje pomoć "Srbijavode" u vezi sa izradom projekata na osnovu kojih bi ti vodotokovi mogli da budu sanirani. Opštinske komisije su na terenu i procenjuju štetu. 

U poplavama je najviše stradalo selo Selište, potom Gornji Ribnik, te putna infrastruktura ka Planinici, Loboderu i Dubiču.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side