08.02.2019 Beograd

Vukosavljević: Kultura govora u medijima i javnom prostoru Srbije gubi na kvalitetu

Vukosavljević: Kultura govora u medijima i javnom prostoru Srbije gubi na kvalitetu Foto: Beta / Nebojša Micković
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas da kultura govora u javnom prostoru i medijima u Srbiji gubi na kvalitetu, i da je zato važno da društvo podigne nivo percepcije o tome.

Vukosavljević je na konferenciji povodom početka realizacije projekta "Karavan kulture govora", rekao da je cilj te akcije da kultura govora i opšte pismenosti budu teme u našoj javnosti.

"Svedoci smo da se u javnom prostoru i putem medija govor menja, kruni i gubi na kvalitetu. Ljudi se izražavaju sve jednostavnije. Kada se o važnim temama govori u skupštini ili u emisijama, možemo da vidimo jednu poražavajući posledicu, a to je da se jezik maksimalno uprošćava", rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da, uprkos tome što ovakve akcije mogu da odaju utisak "uzaludnosti", obzirom na stav da je jezik živa stvar i da se menja, "svaka kultura i civilizacija moraju da se suprotstave lošim navikama ljudi, uključujući i poštapalice i gruba skraćivanja jezika".

Promoter projekta, francuski humanitarac Anro Gujon kazao je da je počeo da uči srpski jezik kako bi razumeo narod u celini, njihove muke i strahove.

"Počeo sam da učim srpski, i više sam saznao o Srbiji i Srbima dok sam razgovarao sa njima, nego u biloj kakvoj sociološkoj studiji", kazao je Gujon.

Projekat "Karavan kulture govora" sprovodi se u sklopu akcije "Negujmo srpski jezik", sa ciljem da se u svakom gradu sprovedu besplatne radionice za mlade na kojima bi oni unapredili govorne navike i udaljili se od površnosti izražavanja. 

Karavan će tokom februara obići Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.02.2019, 17:30h STRANAC otkriva Ameriku-SRBIJU - po Domanoviću...

    "Počeo sam da učim srpski, i više sam saznao o Srbiji i Srbima dok sam razgovarao sa njima, nego u biloj kakvoj sociološkoj studiji", kazao je Gujon."...- Ovaj USHIĆENI "naučnik" je otkrio Ameriku, a,u stvari, SRBIJU - ali nije originalan, još početkom XX veka opisao je R. Domanović opisao zadivljenog stranca (Srbina iz dijaspore) ovako:"Dovde se na sever prostire zemlja slavnog i srećnog naroda kome je veliki bog podario veliku, retku sreću da se u njegovom jeziku, potpuno pravilno gramatički, na ponos zemlje i naroda, k pred i uvek pretvara u c". Pročitam jedanput, dvaput, nikako da se priberem od čuda šta to sve ima da znači...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side